Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Академия за визионери“ финансира иновативни идеи за подобряване на живота в София

Инициативата на Столична община е насочена към младите жители на столицата

В 25 столични училища въздухът в класните стаи вече се пречиства от биореактори с микроводорасли. Снимка: Столична община - „Академия за визионери“ финансира иновативни идеи за подобряване на живота в София

В 25 столични училища въздухът в класните стаи вече се пречиства от биореактори с микроводорасли. Снимка: Столична община

Иновативни идеи от младите жители на София очакват в Столична община. От 1 февруари е отворено кандидатстването в „Академия за визионери 2022“, чието първо издание миналата година финансира пет умни решения в полза на общността.

„Академия за визионери“ е кампания, която цели да насърчи младежите в града да мислят иновативно за бъдещето. В рамките на програмата участниците ще се срещнат с ментори, които да ги напътстват в осъществяването на идеите им.

В миналогодишното издание на Академията са участвали общо 54 младежи, пет идеи са получили финансиране от Общината. В 25 столични училища например въздухът в класните стаи вече се пречиства от биореактори с микроводорасли, София разполага с дигитална карта на чешмите, която не само улеснява гражданите в намирането на питейна вода из града, но и намалява употребата на пластмаса. Сред одобрените проекти е и „Само по поезия“, поредица от късометражни филми и подкасти по популярни български поетични произведения.

През 2022 г. участниците в Академията може да избират да реализират идеите си в следните пет направления: Изкуство и култура (с ментор Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“); Спорт и здравословен начин на живот (с ментор Виктор Кирков, спортен мениджър и социален предприемач); Опазване на околната среда (с ментор Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“); Гражданско, здравно образование и медийна грамотност (с ментор Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве) и Наука и иновации (с ментор Любов Костова, директор на Британския съвет в България).

Кой проект ще бъде финансиран, ще реши експертно жури, което ще обяви победителите публично през юни. Финансирането на идеите е в размер до 5 000 лв.

Участието в „Академия за визионери“ е безплатно, право на участие има всеки младеж на възраст от 15 до 29 г., живеещ на територията на София. Записването става чрез изпращане на информационна карта за участие на mladi@sofia.bg, а срокът за подаване на формуляра е до 3 март 2022 г.

Програмата предвижда мотивационните срещи с ментори да се проведат от април до май, а реализирането на одобрените проекти да се случи от юни до ноември 2022 г. В тазгодишното издание на Академията има и нови моменти – освен участие в менторските сесии, младежите ще преминат през две нови обучения – „Работа в екип“ и „Умения за изпълнение на проекти“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах