Академията под прицел заради шегата с „Котките“ във вечерта на оскарите

Филмът, смятан за един от най-големите кинопровали на 2019 г., има номинация за „Златна малинка“

„Никой не може да надцени ролята на визуалните ефекти за един филм. Ние в „Котките“ най-добре знаем това“, обявиха от сцената Джеймс Кордън и Ребел Уилсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Академията под прицел заради шегата с „Котките“ във вечерта на оскарите

„Никой не може да надцени ролята на визуалните ефекти за един филм. Ние в „Котките“ най-добре знаем това“, обявиха от сцената Джеймс Кордън и Ребел Уилсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от най-забавните моменти на церемонията по връчване на Оскарите бе представянето на победителите в категорията „Визуални ефекти“ – Ребел Уилсън и Джейм Кордън излязоха в котешките си костюми от мюзикъла „Котките“ и предизвикаха бурен смях сред публиката в „Долби тиатър“ на 9 февруари. Двамата обявиха победителя в категорията с думите, че като участници във филма, определен за един от най-големите провали на годината, никой не разбира силата на визуалните ефекти по-добре от тях.

Но шегата не се хареса на всички – „Visual Effects Society“, организация с над 4000 членове, занимаващи се с визуални ефекти, изрази възмущението си в изявление до Американската филмова академия.

И най-добрите визуални ефекти не може да компенсират зле разказаната история – пишат те в отворено писмо. – Във вечер, в която се отбелязва работата на талантливи артисти, огромно разочарование е, че Академията превърна визуалните ефекти в шега. Това обиди обществото на експертите по визуални ефекти, които създават изключителни, предизвикателни и изумителни творби, за да отговорят на визията на кинаджиите.

Хал Хикъл, аниматор на визуални ефекти, носител на „Оскар“ в категорията от 2007 г. за „Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца“, нарече в Туитър случката „тъпа шега“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Изявлението от организацията продължава и с критика срещу скеча на Джулия Луис-Дрейфъс и Уил Феръл, в който двамата се пошегуваха, че не разбират какво точно е ролята на оператора и монтажиста на филма.

„Продължавайки напред, надяваме се, че Академията ще оцени подобаващо занаята „визуални ефекти“ – и всичките професии, включително операторството и монтирането на филми – защото всички ние го заслужаваме“, се казва в изявлението.

„Котките“ на Том Хупър, адаптация по хитовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, бе едно от най-големите филмови разочарования на 2019 г. Говори се, че с тази продукция студио „Юнивърсъл“ е загубило над 70 млн., а всъщност филмът бе готвен за „Оскар“ в поне две категории – визуални ефекти и най-добра песен. Екипът на филма бързаше да завърши продукцията навреме, за да успее да се класира за отличията на Филмовата академия, но вместо това поведе в номинациите за антинаградите „Златна малинка“ – признания за най-лошите филми през годината.

Зрителите и критиците откриха голям проблем тъкмо в специалните ефекти и дни преди обявената премиера филмът бе преработен, за да отговори на изискванията на публиката. Това, оказа се, съвсем не бе достатъчно – критикът Ричард Лоусън от „Венити Феър“ определи „Котките“ за „110-минутно пътешествие във фантасмагорията на компютърните графики, отвращаващо и съвсем за кратко привлекателно, истинска гротеска“. В подобен стил бяха и останалите ревюта за филма.

Colibri april 2017

Вижте още: КРИТИКАТА ЗА „КОТКИТЕ“: КОТКАСТРОФА!

Това не е първият път, в който Ребел Уилсън се подиграва с „Котките“ – на наградите „Бафта“ през януари тя се появи с рокля в черно и червено, като се пошегува, че черната част е носила на погребението на филма. Кордън пък в свое интервю казва, че все още не е гледал „Котките“, но „чул, че са ужасни“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg