Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Академията: Уил Смит отказа да напусне оскарите след шамара

Започват „дисциплинарна процедура“ срещу актьора, има подкрепа дори за отнемането на статуетката му

Фактът, че Уил Смит е продължил в часовете след шамара с празненство и танци, е обиден за членовете на Академията, казват част от тях. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Академията: Уил Смит отказа да напусне оскарите след шамара

Фактът, че Уил Смит е продължил в часовете след шамара с празненство и танци, е обиден за членовете на Академията, казват част от тях. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уил Смит е бил помолен да напусне церемонията на наградите „Оскар“ след шамара за Крис Рок, но е отказал, съобщават от Американската филмова академия след срещата на Борда на управителите във връзка със случая от 27 март. Срещу Смит е започната „дисциплинарна процедура“, потвърждават от Борда, но изпълнението ѝ вероятно ще отнеме седмици.

Последиците за Смит може да са временно изключване от Академията, пълно отнемане на членството и др. Следващата среща на управителното тяло на организацията, която връчва оскарите, е насрочена за 18 април. В това време се очаква Смит да изпрати писмено своята версия за случая, съобщава „Холивуд Рипортър“.

„Нещата се развиха по начин, който не очаквахме – казват в изявление от Академията. – Искаме да уточним, че господин Смит бе поканен да напусне церемонията и отказа, но също така осъзнаваме, че можеше да подходим към тази ситуация по различен начин.“

Не се съобщава кой е помолил Смит да напусне. В изказването си от Академията се извиняват на Крис Рок, на всички номинирани и гости, като и на зрителите по цял свят.

Случаят, който предизвика спешното свикване на Борда, се разви към края на церемонията на наградите „Оскар“ на 27 март. Рок бе на сцената на „Долби тиътър“, за да представи победителите в категорията „Най-добър документален филм“ и преди да мине по същество, се пошегува с някои от гостите на първите редове. Сред тях бе и Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит. С усмивка на уста, Рок я закачи с думите, че няма търпение да я гледа в продължението на „Редник Джейн“ – филм, в който персонажът на Деми Мур е с бръсната глава (Пинкет Смит е споделяла, че страда от алопеция, която предизвиква косопад). Първоначално изглеждаше, че Смит приема шегата добре и се усмихваше, но изненадващо се качи на сцената и зашлеви силно Рок пред камерите. По-късно се върна на мястото си, откъдето извика:

„Дръж името на жена ми далеч от ши****та си уста“.

Минути по-късно той се върна на същата сцена, за да приеме статуетката си за най-добър актьор в главна мъжка роля – първи „Оскар“ за кариерата му. В емоционална благодарствена реч той се извини на Академията и на присъстващите в залата, но едва на следващия ден се извини публично и на Крис Рок.

Отнемането на статуетката му – може би най-крайната мярка, която Академията може да предприеме в този случай – е било подкрепено от много членове на Борда на управителите, казва един от присъстващите на церемонията пред „Холивуд Рипортър“, пожелал да запази анонимност.

„Всички единодушно чувстваме, че това, което той направи, бе извън контрол – допълва той. – Хората искат истински последици. Много членове на различните клонове се обръщат към управителя си с възмущение. Това беше нападение и не просто физическо насилие, а атака над цяло едно общество.“

Обидата се засилила на афтърпартито след церемонията, когато Смит и семейството му танцували и празнували, сякаш нищо не е станало, казва източникът на „Холивуд Рипортър“.

Пред изданието лосанджелиската полиция потвърждава, че Рок е бил потърсен, но е отказал да подаде жалба по случая.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах