Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако бях директор на БНТ

Венци Мицов предлага 50% от музиката по държавната телевизия да е българска, медията да продуцира и излъчва независими филми и класическа музика

 - Ако бях директор на БНТ

Какво бих направил, заставайки начело на телевизията? Ето моите няколко идеи, ако кандидатствах за директор на БНТ. 

1. 50 процента българска музика в ефира на телевизията

Така и така плащаме ние масрафа БНТ, така и така телевизията не разчита на това да е непрекъснато с висок рейтинг, нека да започне да налага българската музика в ефира си – чрез предавания, класации и каквото още може. Иначе парите, които плащаме на БНТ, отиват навън, при западните изпълнители.

2. Независими филми

БНТ би могла да е платформа за независимите късометражни продукции на млади автори. Нека има финансиране на най-добрите концепции за късометражни филми.

3. Класическа музика

Нека БНТ да излъчва веднъж седмично предавания, посветени на българските автори, изпълнители, творци. Нелепо е да имаме над 20 солисти на световноизвестни оркестри, чиито имена да не знаем.

4. Дни за класическо и модерно независимо и европейско кино

При положение, че няма къде да се гледа един филм извън холивудските полуфабрикати, мисля, че БНТ би могла да излъчва филми както от класиката (Фелини, Пазолини, Бунюел, Антониони, Тарковски, Еторе Скола), така и модерно независимо кино от целия свят. Преди година станах свидетел как в Испания, в събота вечер, в праймтайм от 19 часа пуснаха една след друга двете серии на „ХХ век“ на Бертолучи по една от телевизиите им. Подозирам, че това би донесло по-висок рейтинг от 240 повторения на „Сам вкъщи 2“.

5. Продуциране, талант департамент

Всяка телевизия трябва да създава продукт. Талант департамента на БНТ би могъл да дири такива таланти по мазета и паланки и да ги продуцира. И да създава собствени звезди. Какво по-хубаво от това! Никоя частна телевизия не го прави, защото разчита на краткия рейтинг, докато БНТ не разчита на подобно нещо.

6. Без чалга

Ще кажете: ама чалгата си има пазарен дял… Да, ама БНТ не е пазарна телевизия и може да си го позволи. Всъщност, и в момента БНТ май не обръща внимание на чалгата, така че това по-скоро е плюс за обществената телевизия.

И последно – бих направил обществен художествен съвет към телевизията с участието на хора, дали много на изкуството и културата ни напоследък. Бих поканил Тео Ушев, Румен Бояджиев-син, Драго Шолев, Ерсин от „Джереми“ и още подобни люде, за които знам, че с идеите си и съветите си биха помогнали страшно много.

Предполагам, че звуча наивно, но какво от това. Хайде сега и вие, кой с каквото се сети – вместо да сочим с пръст, да помогнем да се случи нещо добро в БНТ.


Бел ред. – коментарът е от Фейсбук, публикуваме го с разрешението на автора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg