Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако бях мислещ БГ чиновник

През лятото има хиляди деца, които накацват обратно в родината и имат нужда от занималня поне 2-3 пъти седмично, от лятно училище по български език

В началото на лятото цели класове се връщат в България за два месеца - вече не при баба на село, а при родата във Варна, Бургас, София, Пловдив, Разградско... - Ако бях мислещ БГ чиновник

В началото на лятото цели класове се връщат в България за два месеца - вече не при баба на село, а при родата във Варна, Бургас, София, Пловдив, Разградско...

Вчера се срещнах с учителката на Ники по български. Да, вече втора година през лятото като се прибера в България се договарям с учителка, която го поема – оттам, докъдето съм стигнала със самоучилището и минава или завършват материала за съответния клас. Така че чавето е грамотно, знае наставки, представки, членуване. За четенето е ясно, по много книги. Та лятото му организирам индивидуален план и плащам частни уроци. Той малко страда – досадно е сам да учиш през лятото.

Та вчера тя ми казва, че трябва да огледаме графика – вече е поела четири деца долу-горе в нашето положение. БГ „чужденчета“, доведени за лятото. Някои даже не учат граматика, просто да четат и пишат на български език, доведени от българските си родители от Израел, САЩ и пр.

Моментално ми светна: ами да, аз самата съм виждала самолет, пълен с един български „клас“ самостоятелно пътуващи деца в началото на лятото, стюардесите го водеха. Мога да си представя как цели училища с българчета се връщат от Испания, Кипър, Белгия и пр. В началото на лятото. Родителите гастарбайстват, те се връщат за два месеца. Вече не при баба на село, а при родата във Варна, Бургас, София, Пловдив, Разградско…

И как на никого от Агенцията за българите в чужбина или Министерството на образованието не му е дошло на ума, че при сигурно милион българи по света, лятото има няколкостотин хиляди деца, които накацват обратно в родината и имат нужда от занималня поне 2-3 пъти седмично, от лятно училище по български? Да не говорим, че подобна организирана школа в летните месеци (поне в големите градове и местата с голяма емиграция) може само да увеличи броя на българите, които водят и пращат децата си обратно в родината, т.е. дори да вкара повече пари в държавата чрез превозвачи, билети, услуги и пр. (Ама за тази работа и туристическият бранш е трябвало да помисли и даже да се активизира да му прави промоция).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Защото като се замислите – каква е инвестицията? Има ли училища и читалища, дето зеят празни? Има. Има ли учители, дето биха изкарали допълнителни пари? Бол. Има ли родители-родолюбци, дето искат да си направят децата грамотни българи, където и да живеят по света? Очевидно.

Остава само някой, дето седи на правилния стол в правилната сграда да събере две и две и да отвори нов файл в компютъра си.


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах