Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако бях Оруел

Бившият кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева, подсъдима за корупция,  бе отведена на медицински преглед с белезници на ръцете, верига на краката и колан на кръста. Снимка: Стопкадър - Ако бях Оруел

Бившият кмет на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева, подсъдима за корупция, бе отведена на медицински преглед с белезници на ръцете, верига на краката и колан на кръста. Снимка: Стопкадър

Гледайки какво причиняват на Десислава Иванчева, си казах – ако бях Оруел, щях да напиша страшна книга за България: „2081“.

От Оруел щях да взема само това с главните букви:

ВОЙНАТА Е МИР.
Войната с обществото.

СВОБОДАТА Е РОБСТВО.
Свободата при фейк-демокрацията.

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.
Невежеството на безконтролните.

Но понеже не съм Оруел, то гледайки издевателството над Десислава Иванчева (една от най-гадните гледки за последните 30 години) и виждайки, че Иванчева е само повод, пореден и най-очевиден повод да ни се размаха на всички нас не пръст, а юмрук: „Внимавайте в картинката, че после да няма олеле!“, ще взема само нещичко от Хемингуей, то аз и Хемингуей не съм, за жалост, затова не мога да напиша тъжна книга за България „Да имаш и да нямаш“. А това нещичко е частичка от стихотворението на поета Джон Дън, вдъхновило Хемингуей за великия му роман „За кого бие камбаната“:

„Недей да питаш за кого бие камбаната: камбаната бие за теб!“.


Текстът е публикуван във Фейсбук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС