Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Ако до 1 г. не завърши „Ветровете на зимата“, Джордж Р. Р. Мартин готов да бъде заточен на остров

Без дракони, Таргариени и Ланистъри в предисторията на „Троновете“ - но Старки ще има

Джон Сняг със своето вълчище Дух в „Игра на тронове 8“ - Ако до 1 г. не завърши „Ветровете на зимата“, Джордж Р. Р. Мартин готов да бъде заточен на остров

Джон Сняг със своето вълчище Дух в „Игра на тронове 8“

Писателят Джордж Р. Р. Мартин разкри детайли за предстоящата предистория от франчайза на „Игра на тронове“ и сподели, че едва ли ще видим дракони на екрана, но ще има повече мамути, вълчища и Бели бродници. Сериалът, чийто пилотен епизод в момента се снима в Северна Ирландия, ще върне зрителите хиляди години преди познатите ни събития от „Троновете“.

Предисторията ще опише изпадането на Вестерос от Златната епоха на героите в най-тъмните години на фентъзи света. В актьорския състав са Наоми Уотс и Миранда Ричардсън. Създатели на сериала са Джейн Голдман и самият Мартин, Голдман е и шоурънър.

Мартин обясни миналата година, че сериалът ще ни покаже един много различен Вестерос – без Кралски чертог, без Железен трон и без Таргариени.

„Със своите дракони, Валирия едва е започнала възхода си към великата империя, която ще се превърне“, коментира той пред „Ентъртейнмънт уийкли“.

Америка за България

Повече детайли за предисторията научаваме от негово кратко интервю за списанието по повод книгата му „Огън и кръв“. Там Мартин споделя, че Старките отново ще имат централна роля:

Очевидно Белите бродници са тук – или както ги наричам в моите книги, Другите – и това ще бъде един аспект от сериала, заедно със създания като вълчища и мамути“.

И друг велик род няма да бъде показан – действието ще се развива преди основаването на дом Ланистър. Скалата на Кастърли ще си бъде там, но в крайбрежния град ще живее дом Кастърли, чието име селището носи и по времето на „Троновете“.

Писателят говори и за разпределението на Вестерос – седемте кралства все още не съществуват и континентът е разделен на стотина феодални владения.

Говорим за Седемте кралства на Вестерос; седем кралства има от времето на Завоеванието на Егон – коментира той пред списанието. – Но ако се върнем още по-назад, има девет кралства, още по-назад са дванадесет и така стигаме до времето, когато е имало 100 дребни кралства – за тази ера става дума тук.

В момента Мартин работи над шестата дългоочаквана книга от сагата „Игра на тронове“ – „Ветровете на зимата“. През май 2019-а той обеща, че предпоследният роман от поредицата ще бъде завършен през лятото на 2020 г. Тогава в Нова Зеландия ще се състои една от най-големите конвенции за научно-фантастичния бизнес.

Ако нямам в ръцете си „Ветровете на зимата“, когато пристигна в Нова Зеландия за „Worldcon“, имате официалното ми писмено съгласие да ме затворите в малка хижа на Белия остров с изглед към онова езеро със сярната киселина, докато не я завърша. Стига изпаренията да не прецакат стария ми DOS word процесор, ще съм си наред“, написа той в блога си.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3