Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако Дядо Коледа беше измислен днес

Либералният би бил жена около 50-те, в никакъв случай Баба - Лейди Коледа. Консервативният щеше да е с потури - Бай Коледа

Добрият старец с подаръците е измислен през 1931 г. от рекламния отдел на „Кока-кола“. - Ако Дядо Коледа беше измислен днес

Добрият старец с подаръците е измислен през 1931 г. от рекламния отдел на „Кока-кола“.

Дядо Коледа с големия тумбак, червената дреха и розовите бузи, знаем всички, е измислен от рекламния отдел на „Кока-кола“ през 1931 г. Вече почти век от тогава. Хората са различни, рекламите са различни, дори вечната „Кока-кола“ е различна. Какъв ли щеше да бъде добрият старец, ако рекламистите го създаваха днес?

В България щяха да бъдат двама. Консервативен и либерален.

Лейди Коледа

Либералният Дядо Коледа не е мъж. Жена е. Нито много млада, нито твърде стара. Стройна активна жена около 50-те, с лек привкус на хипстърска претенциозност. И в никакъв случай Баба! Най-много Мама, но най-вероятно – Лейди Коледа. Белокоса със сигурност, но с оня модерен сив цвят на неовладените къдрици, който се постига след много търпение с „Л`Ореал“. Червеният халат е заменен от тесни джинси и непретенциозна тениска с надпис „Бъди споколеден“.

Вместо червен чувал, Лейди Коледа има голяма торбеста дамска чанта, от която да вади на публични места в подходящи моменти (като лъскав коледен бал, например) омекотител за пране или парфюм – според случая. Червените ботушки са заменени от червените подметки на Кристиан Лубутен.

Лейди Коледа обикаля света в коледната нощ с „Тесла“, вероятно точно с онази, която Илон Мъск прати в посока на Марс.

Елфите са тийнейджъри с неограничен интернет, забили нос в смартфоните си. Трудната им коледна задача – да поръчват играчки и джаджи от „Али експрес“.

Традиционното „Хо-хо-хо“ е старомодно и вече е „Йо, бро!“.

Списъците с добри и лоши деца са забранени. Дори най-непослушното дете има право да получи iPad.

Елените са изпратени в естествената си среда в тайгата. Рудолф вече няма червен нос, защото „Макс фактор“ прави чудеса.

Лейди Коледа не влиза през комина, защото комини няма. Минава през абсорбатора „Миеле“ в кухнята през нощта. Оставя подаръците, опаковани с рециклирана хартия, под елхата за многократна употреба. Открива чашата „Бейлис“ и шоколада „Милка“, оставени от детето за нея, и си дава минута отдих с последното парче на Ариана Гранде в „Спотифай“.

Бай Коледа

Консервативният Дядо Коледа е мъж. Червеният му костюм е заменен от потури, пояс, калпак и два пищова, запасани на кръста. Червените ботуши вече са цървули от кожата на заклано предишната Коледа прасе. Вместо с шейна, Бай Коледа пътува с „Фолксваген Голф“ с леко чукнат преден калник и зацапан регистрационен номер.

Елените са отстреляни от ловната дружинка. Само Рудолф е пратен при доктор Енчев, за да му оправят носа.

Елфите на Бай Коледа са във фитнеса, работят за бицепси. Подаръците също ги доставят от Китай, но всички са с патриотичен дизайн и украсени с българското знаме и знака на Тангра.

Бай Коледа не влиза през комина, защото комини няма. Той влиза с вратата. През това време елфите тропат хоро отвън.

„Хо-хо-хо“ вече е „Бря-бря-бряяя“ и „Опа“!

Непослушните деца Бай Коледа ги връзва със свински опашки за радиатора. Послушните облича в народни носии и ги изпитва върху непознатите думи в „Под игото“. После им раздава подаръците – „Алманах на българщината“ за момчетата и дървени лъжици за момичетата, да си знаят мястото в кухнята от малки. Хапва от печеното прасе, полива с чаша мавруд, оригва се и си тръгва към къщи – някъде в Сибир. Там го чака жена му. Тя си стои у дома, защото лекува посиненото си на Бъдни вечер око със сурово еленско месо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС