POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако искаме равенство, полът не трябва да определя какви сме

Писмото на едно 15-годишно момче, вдъхновено от феминизма и Ема Уотсън

Актрисата от "Хари Потър" Ема Уотсън произнесе реч пред ООН миналата седмица за равенството на половете. - Ако искаме равенство, полът не трябва да определя какви сме

Актрисата от "Хари Потър" Ема Уотсън произнесе реч пред ООН миналата седмица за равенството на половете.

Речта на Ема Уотсън пред ООН миналата седмица за равенството на половете предизвика широк отзвук в цял свят, тъй като актрисата призова мъжете и жените да си “върнат феминизма за доброто на всички“. Думите на 24-годишната звезда от „Хари Потър“ я направиха мишена на хакерите от интернет форума 4Сhan, който публикува серии с голи снимки на знаменитости, сред които Дженифър Лоурънс, Кейт Ъптън, Риана и др.

В първата си голяма реч в централата на ООН в Ню Йорк Уотсън постави началото на кампанията HeForShe („Той за Тя“), която приканва мъжете да говорят за потиснатите жени. Младата актриса отбеляза, че критиците й може и да я пренебрегнат, чудейки се какво прави в ООН „това момиче от Хари Потър“. Въпреки това Ема поиска мъжете да поемат инициативата и да говорят от името на своите дъщери, сестри и майки.

Уотсън беше аплодирана от актьори, музиканти, политици и над 100 000 мъже по цял свят, които споделиха хаштага й #HeForShe. Но сякаш никой от тях не й оказа толкова изразителна и аргументирана подкрепа, колкото ученика Ед Холтъм от английския град Сейн Олбанс. Вестник Sunday Telegraph публикува писмото на 15-годишното момче, на което му били необходими едва 20 минути да го напише. Текстът му е озаглавен „Ако искаме равенство“.

Вижте го:

Късметлии сме да живеем в западния свят, където жените могат да говорят срещу стереотипите. Това е привилегия. Равенството на половете и феминизмът не означават „мразене на мъжете“ или „женско превъзходство“. Смисълът им е точно обратният.
По дефиниция феминист е „човек, който вярва в социалното, политическото и икономическото равенство на половете“. Всъщност е доста простичко и ако вярваш в тези неща, значи си феминист.

Pismoto

Феминизмът също така може да бъде тълкуван като жена, разполагаща със собствената си сексуалност така, както и мъжът. Да носи дрехи, които я карат да се чувства добре, или да показва тялото си, защото така иска, а не за да привлича вниманието на мъжете, без да бъде наричана кучка и без страх да бъде изнасилена.

Наскоро чухме какво означава да бъдеш „мъжествен“ и какво означава да бъдеш „женствен“. То не означава нищо, с изключение на биологичните разлики. Възприемайки тези думи като нещо по-различно от просто описание на човешките полови органи, ние увековечаваме стереотип, който е вреден за самите нас.

Когато използваме думи като „момичешки“ или „мъжкарски“, ние неволно нагазваме в половите стереотипи, независимо дали ни харесват, или не. Ние живеем в полови стереотипи, без да осъзнаваме, че сме родени с тях. Ние играем с играчки, създадени за нашия пол. Ходим в училища, които са сегрегирани. Занимаваме се със спортове, с които противоположният пол не практикува.

На някои хора им е необходимо усилие, само за да осъзнаят, че съществува несправедливост по отношение половете. Ако искаме равенство, ще трябва нещо повече от това да плащаме на жените колкото на мъжете или да даваме на жените равни възможности с мъжете.

Ако наистина искаме равенство, всички ние трябва да вземем осъзнато решение да загърбим фрази като „какво означава да бъдеш мъжествен“ и други такива. Ако наистина искаме равенство, трябва да дадем всичко от себе си, за да пренебрегнем деленето на полове и да спрем да си съперничим. Трябва да престанем да се съревноваваме един с друг и най-вече с хора от нашия пол, защото това ни оставя с чувство на несигурност и съмнение в самите нас. Трябва да престанем да се принуждаваме един друг да се вместваме в тези стереотипи, които често ни репресират и не ни дават възможност да се себеизразяваме.

И накрая – ако наистина искаме равенство, трябва да престане на ни пука. Да не ни пука за пола, да не ни пука кой колко се вмества в даден стереотип и най-вече да не ни пука самите ние колко се вместваме в даден стереотип. Не трябва да позволим на пола да определя какви сме.

Ед ХОЛТЪМ, 15 години

Източник: Sunday Telegraph
Заглавието е на „Площад Славейков“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg