Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако Министерство на културата не ги спираше, едва ли щяха да палят

Имаме всички механизми да задължим собствениците на тютюневите складове да ги възстановят в оригинален вид, смята Бони Петрунова

Привечер в събота тютюневите складове в Пловдив пламнаха, а огнеборците часове наред се бориха със стихията. Снимка: БГНЕС - Ако Министерство на културата не ги спираше, едва ли щяха да палят

Привечер в събота тютюневите складове в Пловдив пламнаха, а огнеборците часове наред се бориха със стихията. Снимка: БГНЕС

Министерството на културата има всички правомощия да принуди собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив да ги възстановят. Това заяви зам.-министърът на културата Бони Петрунова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя изрази и мнение, че ако ведомството не спирало поне малко частниците, притежаващи паметници на културата, да ги унищожават, те не биха прибягвали до драстични мерки като палежи.

Петрунова обясни още в началото на включването си по телефона, че сгради като тютюневите складове са в подобно окаяно състояние заради това, че са частна собственост – както и огромен брой от паметниците на културата в България въобще.

Всичко, което собствениците могат да правят със зданията обаче било разписано в Закона за културното наследство. В него били предвидени и текстове, които определят как да се действа, когато частникът е недобронамерен към това, което купува.

„Той много добре трябва да знае, че купува паметник на културата и че има конкретни ангажименти по закон – обясни Петрунова. – Тук сега законът трябва да влезе с цялата си строгост. Лично моето мнение е, че таксите са изключително малки, макар че 2016-а успяхме да ги увеличим от смешните 10 хиляди до 30 хиляди. По-важното е, че имаме механизми, с които да ги принудим да ги възстановят.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Специално тези сгради, искам да уточня, са обявени за паметници на културата заради тяхната фасада, заради тяхната външна архитектура, а вътре собствениците имат право да правят каквито искат подобрения. Т.е. вътрешната част, тази, която предполагаме, че е изгоряла, не е обект на нашите санкции. Но би трябвало да бъдат задължени собствениците да възстановят фасадата на тези сгради.“

След това водещата Ани Цолова коментира, че глобата от 30 хиляди лева не изглежда нещо особено на фона на парите, инвестирани изначално в покупката на складовете, на централно място в Пловдив.

Между колегата ѝ Владимир Береану и Петрунова пък се проведе следният диалог:

Владимир Береану: Г-жо Петрунова, Вие считате ли, че изобщо Министерство на културата може да направи нещо, след като тук са вложени много тежки пари и вече е изгоряло всичко?

Бони Петрунова: А вие считате ли, че щяха да палят, ако Министерство на културата не ги спираше поне малко?

ВБ: Но решението се оказа просто – палим.

БП: Вижте, аз съм археолог и целият ми живот е минал да спасявам паметници на културата. Затова това, което в момента ми витае в главата, ако го кажа, ще бъде скандално. Факт е, че ние можем да действаме само по закон.

ВБ: Кажете го, нищо, че е скандално.

БП: Ами ако се установи, че има умишлен палеж, …

ВБ: Та то е очевидно, че е така!

БП: Е, все пак е работа на други институции [да го установят]. Мисълта ми е, че имам желание… не знам какво да направя на този, който си е позволил подобна дейност. Въпросът е, че министерството като държавна структура има право да действа по закона. А законът ни позволява това. То не е малко, между другото, стига да се спази.

Заместничката на министър Вежди Рашидов заяви, че в никакъв случай не е само глобата от максимум 30 хиляди лева, а и че тя може да се повтори многократно. По думите ѝ ведомството ѝ има всички правомощия да задължи собствениците на възстановят сградите. Тя даде за пример и предишния тютюнев склад, в който през март нахлуха багери.

След като бе запитана дали вече тече възстановяването му, тя отвърна, че би трябвало и че има „обещание“ от местния кмет това да се случи. Както е известно, малко след разрушаването на емблематичното пловдивско здание, Рашидов разпореди то да бъде възстановено от собствениците във вида преди разрушаването му, с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Даденият срок е една година.

Вижте още: ЗАПОВЕД ЗА 100% ВЪЗСТАНОВКА НА ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД. ДО ЕДНА ГОДИНА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах