Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ако някой намери „карикатурния филм“ на Райко Алексиев…

Историите на първите заглавия на анимационното кино у нас и по света, разказани в Световния ден на анимацията (видео)

Сцена от първия анимационен филм в света „The Humpty Dumpty Circus“ (Циркът на Хъмпти Дъмпти), 1898 г. - Ако някой намери „карикатурния филм“ на Райко Алексиев…

Сцена от първия анимационен филм в света „The Humpty Dumpty Circus“ (Циркът на Хъмпти Дъмпти), 1898 г.

Анимационното кино, чийто Световен ден празнуваме на 28 октомври, е старо колкото киното изобщо, и младо, колкото са млади неговите зрители. То е първият досег на децата с голямото изкуство, затова носи огромна отговорност. И успява да я понесе.

В България анимационното кино се ражда още в началото на ХХ в. и според някои изследователи негов „баща“ е карикатуристът Райко Алексиев. Според публикация във в. „Народни права“ от декември 1915 г., той е автор на „карикатурен филм“. Но няма запазени копия, нито заглавие на предполагаемата лента. Ако някой ден някой успее да открие доказателства за ролята на Алексиев в началото на българската анимация, ще се окаже, че анимационното кино в България е родено в една и съща година с игралното.

През 1924 г. в рекламен кинопреглед за панаира в Горна Оряховица е включена анимация, но има спорове дали е българска или латвийска. Със сигурност през 1929 г. анимационни кадри се появяват във филма „Нашето море“ на Кирил Петков. През 30-те години на ХХ век Васил Бакърджиев се опитва да направи пълнометражен анимационен филм за Крали Марко, но проектът пропада. Запазени са няколко рисунки от него.

Едва през 1945 г., след преврата, се появява групата „Колектив филм“ – творческо обединение на младежи, които са се заели със задачата да създават анимационно кино и работят със собствени средства в една бивша работилница. Три години по-късно българското кино вече е изцяло собственост на държавата, което продължава чак до 1989 г. През 1955 г. шеф на отдела за анимационни филми става Тодор Динов, чиято е заслугата българската анимационна школа да поддържа световно ниво повече от половин век. Именно негова е заслугата за създаването на първия професионално направен български анимационен филм – „Крали Марко“ (1954), който е и първата родна анимация, селектирана за международен фестивал в Карлови Вари. Тодор Динов е автор и на доскоро най-успешния български анимационен филм „Маргаритка“ (1965).

Следват много успехи и много имена – Иван Андонов, Христо Топузанов, Доньо Донев, Анри Кулев… Българското анимационно кино успешно завладява света. През 1984 г. филмът на Слав Бакалов „Женитба“ печели наградата за най-добър анимационен филм в Кан. Златин Радев с „Консервфилм“ е номиниран за студентски „Оскар“. През 2017 г. филмът „Сляпата Вайша“ на Тео Ушев е номиниран за „Оскар“.

Интересно е да погледнем как анимационното кино се развива в годините по света.

Първият анимационен филм в света е „The Humpty Dumpty Circus“ (Циркът на Хъмпти Дъмпти). Всъщност той е прожектиран пред много малко зрители през 1898 г. Това е куклен филм с дървени играчки, дело на Джон Стюарт Блектън и Албърт Смит. Заснет е простичко – кадър, спиране, преместване на играчките. Той поразява зрителите, които едва две години по-рано за пръв път са видели на екрана да се движат хора, а сега се сблъскват и с движещи се дървени предмети. За съжаление от този филм е запазена само снимка на декорите му.

Първият рисуван анимационен филм се появява през 1900 г., създаден също от Джон Блектън. Всъщност „Омагьосаната рисунка“ не е изцяло рисуван филм – на екрана се вижда човек, който рисува портрет, но изражението на нарисуваното лице се мени непрекъснато. През 1906 г. Блектън снима подобен – „Комични фази на смешни лица“. Но и двата филма са безсюжетни, затова все пак за пръв пълноценен анимационен филм се смята „Фантасмагория“ (1908) на французина Емил Кол. Филмът е дълъг само 2 минути, но от него тръгва дългият и успешен път на световната анимация.

Първата пластилинова анимация се появява почти по същото време, благодарение на американеца Уилис О`Брайън. През 1916 г. той създава филма „10 хиляди години пр. Христа“, история за коварен пощальон, който подменя любовно писмо на своя конкурент до красиво момиче. Съперникът му с помощта на динозавър го наказва жестоко. Филмът е смешен, ироничен и пълен с фантазия, но пластилиновата анимация се оказва много скъпо удоволствие, затова развитието ѝ спира чак до 50-те години на ХХ век.

Първият пълнометражен анимационен филм е създаден през 1917 г. в Аржентина от режисьора Кирино Кристиани. Филмът „Апостол“ бил сатирична история за президента на Аржентина, който искал да спаси един град от порока, но вместо това го унищожил. Анимацията за възрастни продължавала 69 минути. Заснета е на покрива на дома на режисьора, който лично направил макети на зданията и местел фигурите между тях. За съжаление единственото копие на филма е изгоряло преди стотина години. Кристиани е автор и на първия звуков пълнометражен анимационен филм „Рeludopolis“ (1931), който също не е запазен.

Първата анимация на Дисни е черно-бялата приказка „Един ден на Алиса на море“. В нея са съчетани живи актьори и рисувани елементи. „Алиса“ излиза на екран половин година след откриването на студиото през 1923 г. Мики Маус се появява за пръв път чак през 1928 г. в късометражното филмче „Безумният самолет“.

Първият звуков анимационен филм е „Параходчето Уили“ (1928) на студио „Дисни“. В него за пръв път звукът е синхронизиран със ставащото на екрана. Дотогава в анимационните филми е имало музика или звуци, но е било невъзможно да се озвучат героите.

 

Първият пълнометражен куклен анимационен филм „Приказка за лисицата“ излиза през 1931 г. Негов автор е Ладислав Старевич. Първоначално филмът е черно-бял и ням, но няколко години по-късно е озвучен на немски и френски. Продължителността му е 65 минути и в него се разказват няколко истории за една хитра лисица.

Първият цветен анимационен филм също е на „Дисни“. „Цветя и дървета“ се появява през 1932 г. като кинопреглед. Той става и пръв носител на „Оскар“ в категорията късометражна анимация, защото поразява членовете на Академията с неочакваната си яркост. Всъщност цветната анимация изпреварва цветното игрално кино с цели 2 години, благодарение на Уолт Дисни, който се досеща, че може да използва новосъздадения процес „Техниколор“ и нарежда да се преснима анимацията, която първоначално е била черно-бяла.

Първият пълнометражен анимационен филм, получил „Оскар“, също е работа на Уолт Дисни. През 1937 г. „Снежанка и седемте джуджета“ взима награди в 8 категории. Този филм е знаков за развитието на анимацията – цветен, звуков, с интересен сюжет, пълнометражен. За пръв път това се съчетава в един филм.

Първият телевизионен анимационен сериал е от 1950 г. – „Заекът кръстоносец“. Това е първият анимационен сериал, създаден специално за телевизия – тв канала „DuMont“. Сериите продължавали само по 5 минути, но били общо 455. Първите серии, излизащи от 1950-а до 1952 г., са черно-бели, а след това стават цветни. Сюжетът е за храбър заек кръстоносец, чийто оръженосец е добродушен тигър.

Първият анимационен филм, създаден с помощта на компютър, е „Играта на играчките“, създаден от студио „Пиксар“. Това е и първият анимационен филм, номиниран за „Оскар“ в категорията „Най-добър оригинален сценарий“. Американският киноинститут го включва в списъка на стоте най-велики филма в историята.

Първият 3D анимационен филм е от 1984 г. „The Adventures of André & Wally B.“ (Приключенията на Андре и пчеличката Уоли). Двеминутният филм е създаден в анимационния отдел на „Лукасфилм“ (бъдещият „Пиксар“). Това е първата стъпка към създаване на обемната анимация в бъдеще.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах