Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Ако пееше така в Пакистан, сигурно щяха да решат, че е обладана“

Реакциите на петима пакистанци при първата им среща с операта

Някои от коментиращите дори направиха опит да повторят оперното пеене, което чуват. Снимка: Стопкадър - „Ако пееше така в Пакистан, сигурно щяха да решат, че е обладана“

Някои от коментиращите дори направиха опит да повторят оперното пеене, което чуват. Снимка: Стопкадър

Оперното изкуство е едно от най-високо ценените в западните общества, а България е оставила трайна следа в историята му. Соня Йончева и Александрина Пендачанска днес са желани солисти в редица световни оперни театри, Райна Кабаиванска възпитава нови поколения оперни таланти като Александрина Михайлова, а Гена Димитрова, Николай Гяуров, Борис Христов и Никола Гюзелев са оставили трайна следа в историята на операта.

И докато в Европа операта е възприемана като еманация на високата култура, в други части на света има хора, които никога не са чували за нея, дори след появата на интернет и телевизията. Такъв е случаят с петима души от провинция Синд в Пакистан, които за първи път се запознават с операта във видео в Ютюб канала на „Trуbal“. Базиран в съседната на Индия мюсюлманска държава, каналът запознава местните хора с любопитни детайли от културата, храната и развлеченията на „останалия свят“, заснемайки реакциите им.

В един от епизодите на поредицата, „Trуbal“ предлага на петима пакистанци на различна възраст да коментират изпълнение на оперната певица Елизабет Жароф на песента „Martern aller arten“ от Моцартовия зингшпил „Отвличане от сарая“.

„Има ли песни за двойки? У дома сменям каналите на телевизията в търсене на песни със смисъл, но досега без успех – казва единствената жена, поканена да коментира. – Слушала съм индийски песни, но те също са безсмислени.“

В началото се дава кратко разяснение за оперния стил пеене и някои от коментаторите правят асоциация с театрални представления, които познават. Много бързо обаче проличава, че операта е нещо напълно ново за тях.

При по-високите тонове същата жена добавя:

„Ако някой пееше така тук, в Пакистан, сигурно щяха да решат, че е обладан“.

„Изумително, в един момент е щастлива, а в следващия много гневна, изглеждаше така сякаш ще захапе онзи чичко там [диригентът – бел. ред.]“, казва един от мъжете.

„Все едно, че пеят птички – казва друг. – Ако се разхождаш рано сутринта, те пеят по своите си начини и когато отлитат, звуците им заглъхват. Същото прави и тя с гласа си.

По-късно един от тях обръща внимание на перфектния синхрон на оркестъра: „като военен парад, сигурно са имали едно и също обучение“, и се пита защо диригентът „непрекъснато размахва ръцете си, първо реших, че държи термометър“.

„Ако държи ръцете си по-долу, музиката затихва, а заедно с повдигането им се усилва и музиката – обяснява работата на диригента друг, който изглежда и най-възрастният сред петимата. – Дава им сигнали.“

Същият мъж по-късно успешно разпознава, че Жароф пее в три октави и казва, че „сигурно е много трудно“.

Трети се шегува, че диригентът трябва да взема противоалергични хапчета преди концерт, за да не му се налага да се чеше, когато го засърби някъде.

„Забелязах, че има взаимно уважение между нея и останалите от групата – коментира един от тях след края на видеото. – А освен това тя имаше и голямо уважение към публиката, поклони им се в края. Това оставя впечатление за добър човек.“

Видеото е било гледано и от самата Жароф, която коментира така:

„Това е страхотно, сюрреалистично! Благодаря ви толкова много, коментарите за мен бяха чест, както и това, че други хора вкусват от операта за пръв път точно с мое изпълнение. Много се забавлявах с коментара с обладаването.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg