СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако рокът се обедини като чалгата

Щетите от фолка могат да бъдат туширани с... Черна овца за симфоничен оркестър

"Щурците" изпълниха песента "20 век" - една от най-добрите версии на рок плюс симфонична музика на вечерта. Аранжиментът на парчето е дело на Кирил Маричков. Снимки: Румен Добрев - Ако рокът се обедини като чалгата

"Щурците" изпълниха песента "20 век" - една от най-добрите версии на рок плюс симфонична музика на вечерта. Аранжиментът на парчето е дело на Кирил Маричков. Снимки: Румен Добрев

Една фантастична и твърде скъпа за всяка точка по света идея стигна до сцена тази седмица – най-големите български рок хитове, аранжирани за симфоничен оркестър, бяха изпълнени пред публика. ФСБ, „Щурците“, БТР, „Диана Експрес“, „Сигнал“, „Фактор“, „Конкурент“, Милена, Д2… и филхармониците на Българското национално радио изпълниха до горе зала 1 на НДК в понеделник вечерта. Концертът „БГ рок симфони“ има мощ да прерасне в мащабно национално турне. Но му трябват организация и… средства.

Огромни аплодисменти за аранжиментите на Румен Бояджиев-син и Георги Андреев! Чухме изключителни версии на хитове като „Високо“ на ФСБ, „20 век“ на „Щурците“, „Вдигни очи“ на Валди Тотев, „Черната овца“ на „Ахат“, „Душа камбана“ на „Диана експрес“, „Дай ми време“ на „Конкурент“… Поотделно някои от тези групи може да напълнят зала 1 веднъж годишно. Клубове – по-често. Но заедно очевидно могат много повече.

Събитието в зала 1 стана възможно заради 80-годишнината на БНР. Медията използва може би най-сериозния си ресурс – симфоничния оркестър, за един комерсиален проект. Комерсиален не като попфолк, а в най-положителния смисъл на думата. В кризата, която по света си отиде, но у нас се задълбочава, Музикалната къща на радиото е открила верния път към публиката – освен конвенционалните концерти с Малер и Шостакович, които удовлетворяват около 1000 зрители в зала „България“, сега имат шанс да разширят аудиторията си чрез най-обичания у нас музикален стил – рока. Най-интензивните години на тази музика у нас отминаха, групите, които видяхме в зала 1 на НДК преживяха златните си години в миналото. Но излизайки заедно със симфоничен оркестър, хитовете им придобиваха драматичен заряд, който е грехота да си отиде след концерта.

Спектакълът беше заснет от БНТ и вероятно ще бъде излъчен около Коледните празници. Рок хитовете, превърнати в симфонии, предстои да бъдат записани в Студио 1 на БНР и да бъдат издадени в диск. Но в Радиото биха могла да използват вече направеното, да го развият и да направят национално турне. Не е нужно да правят същата масовка като тази, която видяхме в понеделник. Групите бяха много и всяка имаше възможност да изпълни само по една песен. Турнето може да се направи на няколко етапа с по две или три групи, като бъдат аранжирани повече техни парчета за симфоничен оркестър. А и в мобилната версия съставът на филхармониците може да бъде редуциран.

Инвестициите, които трябва да бъдат вложени в подобно начинание, никак не са малко. Най-големите разходи в чалга турнетата преди години бяха хонорарите на изпълнителките. Тук ще бъде същото, но пари ще трябват за нови аранжименти на повече песни. А и логистиката на подобно зрелище не е евтина…

Концертите на попфолка по стадиони и площади навремето събираха десетки хиляди зрители, което нанесе значителни поражения върху културата на младите хора у нас и смъкна поносимостта на българите към чалгата. Днес това може да бъде поправено донякъде. Ако държавата се намеси със средства в подобно начинание, тази културна политика би имала реално влияние. Защото интересът, който ще бъде стимулиран, ще даде резултати не само в музиката, а във всички изкуства.

Вижте кадри от концерта „БГ рок симфони“ в зала 1 на НДК:

3-a

Организацията на подобна масовка не е никак лесна.

 

5

Група „Фактор“

6

„Конкурент“

7

Йордан Караджов от „Сигнал“

8

Милена и група „Ревю“

9

Звезди от „Ахат“ бе най-емоционален.

10

Илия Ангелов от „Диана Експрес“

14

Румен Бояджиев от ФСБ

12

Орлин Горанов

18

Кирил Маричков и „Щурците“

16

Симфоничният оркестър на БНР бе дирижиран от Григор Паликаров.

 Ето един любителски запис на част от концерта:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg