Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако си дал колкото Емил Димитров

Днес се навършват 15 години от смъртта на певеца, автор на близо 300 песни

Емил Димитров (1940 - 2005). Снимка: Стопкадър от видеото - Ако си дал колкото Емил Димитров

Емил Димитров (1940 - 2005). Снимка: Стопкадър от видеото

Не е случайно, че негова песен тези дни стана химн на благодарност към медиците, които са на първа линия в битката с вируса. Не е случайно, че „Ако си дал“ е класирана от българите като най-слушаната българска песен за всички времена. Не е случайно, че Емил Димитров остана в пантеона на българската музика завинаги. Преди 15 години на този ден той си отиде, завинаги оставайки на 65.

Роден в семейство на илюзионисти, Емил Димитров сякаш попива магията заедно с космополитността, привнесена от френската му кръв. Певецът, станал първият българин във френския Съюз на композиторите, но никога неприет в родния, е автор на песни, които тананикат дори деца, родени след смъртта му. Подобно творческо безсмъртие след кариера, спъвана от социалистическата цензура, е белег на изключителния талант, за който дори смъртта не е преграда.

Емил Димитров по собствените му думи е „хулиганът на българската музика“, непокорният и неподвластен на правилата творец. Преживял е отхвърляне, скандали, забрани… И въпреки тях написва над 280 авторски песни, които е изпълнявал на 7000 концерта в десетки страни по света.

Той поставя крайъгълен камък в българската поп музика, с него се сравняват всички, дошли по-късно. Пише първия български естраден шлагер и след него настъпва истински разцвет на родната популярна музика.

„Аристократ по душа, прекрасен композитор и истински бохем!“, го нарича Лили Иванова.

„Той винаги имаше ангели около себе си. Носеше аромата на доброто”, добавя Богдана Карадочева.

„Съдбоносна личност в моя живот и легенда“, признава Алла Пугачова за него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах