Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ако си режисьорка в Холивуд, ще чуеш: Няма такава кучка като теб

Създадоха блог да оплаквания на жените в американското кино

„Жените неизбежно трябва да работим по-усърдно от мъжете, за да бъдем чути, за да бъдем забелязани. Холивуд е отвратително сексистки“, твърди актрисата Кристен Стюарт. - Ако си режисьорка в Холивуд, ще чуеш: Няма такава кучка като теб

„Жените неизбежно трябва да работим по-усърдно от мъжете, за да бъдем чути, за да бъдем забелязани. Холивуд е отвратително сексистки“, твърди актрисата Кристен Стюарт.

„Никой повече няма да иска да работи с теб.“ „Голяма си командирка.“ „Усмихвай се повече.“ „Няма такава кучка като теб.“ Това са част от откровенията, които жените режисьори са принудени да слушат в Холивуд. Така твърди блогът Shit People Say to Women Directors (Гадостите, които хората казват на жените режисьорки – бел.ред).

Управляван от анонимна група, той стартира неотдавна в интернет пространството без кой знае какви фойерверки. Но за неговото раждане се чу надалеч. Разпространи се мълвата, че вече има място, в което дамите режисьори и други представителки на техния пол, които работят професионално в телевизията и киното, ще могат да изразяват гнева си към начина, по който ги третират в това изкуство.

Създателите на платформата твърдят, че тя е насочена към всяка жена, която работи във филмовата и телевизионната индустрия. Екипът на този виртуален отдушник го разглежда като „колективен дневник за жени, който им помага да отмият всички ужасни обиди и унижения, с които са се сблъсквали през годините, докато са се опитвали да се препитават от кино.”

Блогът се развива мълниеносно. Създателите му не могат да насмогнат на желаещите да се абонират и да споделят проблемите си.

„Стотици хора от всички жанрове и подразделения на кино- и телевизионното производство вече са при нас – сценаристи, продуценти, оператори, сценографи, асистенти на продукция, дърводелци… От студенти от филмовите академии до режисьори с 30-годишен стаж. Много от нашите автори и читатели досега с никого не са споделяли за трудностите, с които е трябвало да преминават по врема на кариерата си”, споделят от SPSTWD.

Преди дни американската актриса Кристен Стюарт заяви позиция, свързана със сексизма в Меката на киното, в интервю пред британското издание на „Харпърс базар“: „Жените неизбежно трябва да работим по-усърдно от мъжете, за да бъдем чути, за да бъдем забелязани. Холивуд е отвратително сексистки. Това е толкова обидно…”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90