Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако София беше Европейска арт столица…

Разходката на журито бе не по туристическите маршрути, а през бъдещите арт средища

Изпълнение на оркестър "Симфониета" на балкон в квартал "Хаджи Димитър". - Ако София беше Европейска арт столица…

Изпълнение на оркестър "Симфониета" на балкон в квартал "Хаджи Димитър".

Разходка из бъдещето на София направи част от журито, което ще гласува един български град да стане Европейска столица на културата през 2019 г. Освен столицата, за титлата се състезават още Пловдив, Варна и Велико Търново, които гостите ще обиколят, преди да определят своя фаворит на 5 септември. Това, разбира се, ще стане, ако държавата междувременно гласува бюджет за нашата Европейска столица на културата. Иначе изборът ще бъде отложен. 

Стив Грийн от журито по време на разходката с розовия автобус.

Англичанинът Стив Грийн от журито по време на разходката с розовия автобус

Противно на очакванията, домакините от София не представиха на гостите най-представителните туристически маршрути в града, а показаха местата, които смятат да развият като арт средища, ако градът бъде обявен за Европейска столица на културата. Разходката бе с розов двуетажен автобус.

Кондукторките на двуетажния арт автобус

Кондукторките на двуетажния арт автобус

Една от спирките му бе може би най-проблемната в последните месеци точки в града – паметникът „1300 години България“, превърнал се в символ на разрухата. Архитекти, урбанисти, творци и граждани разкриха пред журито как според тях трябва да се промени това място.

Паметникът "1300 години България" в момента е символ на разрухата.

Паметникът „1300 години България“ в момента е символ на разрухата.

По пътя за следващата спирка журито бе изненадано от творбите на млади дизайнери, все още студенти в Художествената академия, представили своите дизайнерски решения на витрините на известни марки магазини.

Идеята за трансформация на обществените пространства бе продължена с арт решението на група млади хора в офиса на Асоциация за развитие на София с проект за софийските вътрешни дворове.

IMG_6322-a

IMG_6294-a

Цигуларят Венци Такев поздрави гостите по време на обсъждане на ромската култура.

Цигуларят Венци Такев

Цигуларят Венци Такев

Мини концерт на Женския пазар

Мини концерт на Женския пазар

Последва обяд на обновения Женски пазар. Там емигрантските общности в София се представиха чрез културата на храненето.

IMG_6250-a

Темата за споделената природа бе продължена от младия кюстендилски художник Евгений Серафимов, които представи фестивалите на плодородието и черешите чрез рисунки на млади художници по творби на Владимир Димитров – Майстора.

Зона „Култура“ и Фабрика за градско изкуство обсъдиха темата за промяната на изоставените сгради на София, индустриалното наследство и възможната промяна чрез изкуство.

IMG_6583-a

IMG_6600-a

Това бе началото на серия от срещи в зоната за трансформации, в която влизат Трамвайното депо и Централна гара. Организаторите на фестивала „София диша“ Суни Данаджъ и Стоян Зиков отвориха врати на фабриката за градско изкуство старите складове „Зимница“, където някои млади артисти споделиха своите идеите си за обновяване на мащабни пространства. Мартина Стефанова от UnderGara разказа за превръщането на пространството около Централна гара в съвременен арт център и представи проекта Ре-ориент експрес.

Трамвайното депо се превърна в сцена, на която съвременният танц завладя пространството от пода до тавана: Бенита Примо представи танц на въже, а Сидра Бел и Елена Яцинта разказаха за резиденстката програма на Derida Dance Center.

IMG_6800-a

Изкуството в кварталите и достигането до нови публики бе следващата спирка на журито. В квартал „Хаджи Димитър“ общинският оркестър „Симфониета“ показа, че високото изкуство може да бъде представено на нетрадиционни места – например балкона на един жилищен блок. Гражданите от квартала показаха с аплодисменти, че искат още такива инициативи.

На площадката пред блок 57 журито бе посрещнато от Ясен Гешев – един от организаторите на графити проектите в квартала. Той поведе гостите към блок 11, където художници рисуваха нова мащабна творба.

На артистичната ул. „Раковски“ журито бе посрещнато от театралите проф. Здравко Митков, проф. Николай Йорданов и Роберт Янакиев, които заявиха подкрепата на своята общност за София 2019.

IMG_6035-a

Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийска градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова представиха акценти от съвременното изкуство в града.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС