Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако стените на „Аби Роуд“ можеха да пеят

„Другата“ дъщеря на Пол и Линда Маккартни снима документален филм за легендарното звукозаписно студио

Корицата на албума „Аби Роуд“ на „Бийтълс“ - Ако стените на „Аби Роуд“ можеха да пеят

Корицата на албума „Аби Роуд“ на „Бийтълс“

Студио „Аби Роуд“, където са записали голяма част от музиката си „Бийтълс“, става обект на дългометражен документален филм, продукция на „Меркюри студиос“ (част от „Юнивърсъл“). Режисьор на „Ако тези стени можеха да пеят“ (If These Walls Could Sing) е Мери Маккартни, дъщеря на Пол и Линда, съобщава „Варайъти“.

Това е първият случай, в който „Аби Роуд“ отваря врати за дългометражен документален проект, но през 2021 г. има и повод – 90 години от създаването на студиото. Честванията ще започнат през ноември. Продукцията ще има неограничен достъп до сградата, ще бъдат направени и интервюта с част от звездите, чиято кариера е свързана със студиото.

„Аби Роуд“ се намира в северозападен Лондон и започва да функционира като студио през 1931 г. Бързо набира популярност заради добрата си звукозаписна техника. Първоначално там записват само класическа музика, но не след дълго също джаз и рокенрол. 190 от общо 210 песни на „Бийтълс“ са записани там.

„Някои от първите ми спомени като дете идват от времето, което съм прекарала в „Аби Роуд“ – коментира Мери Маккартни. – Отдавна искам да разкажа историята на това знаменито място и нямаше как да работя с по-добър екип, за да превърна тази творческа амбиция в реалност.

Талантливата фотографка Мери е по-малко известната дъщеря на Пол и Линда, сестра на прочутата дизайнерка Стела Маккартни. От брака си с Линда Пол има и син, Джеймс, осиновява и дъщерята от първия брак на Линда, Хедър.

Мери Маккартни пред „Аби Роуд студиос“. Снимка: Личен архив

Изабел Гарви, мениджър директор на „Аби Роуд“, коментира:

„Ако тези стени можеха да пеят. Дори не мога да си спомня колко пъти тези думи са произнасяни в „Аби Роуд студиос“ през годините. Нямам търпение част от тези истории най-сетне да видят бял свят в проект, който ще се превърне в документален филм, неподатлив на времето“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС