Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако свалят Армутлиева, нека не цепят „Профон“

Може да й поискат оставката в дружеството още днес

Като притежател на каталога на "Юнивърсъл" за България Саня Армутлиева е изключително ценна за дружеството, защото всички медии, молове, магазини... искат да въртят тяхната музика. - Ако свалят Армутлиева, нека не цепят „Профон“

Като притежател на каталога на "Юнивърсъл" за България Саня Армутлиева е изключително ценна за дружеството, защото всички медии, молове, магазини... искат да въртят тяхната музика.

На Саня Армутлиева може да й бъде поискана оставката от председателския пост в „Профон“ още днес, научи „Площад Славейков“. Предстои събрание на Управителния съвет, което не е извънредно, но на него може да бъде поставен въпросът дали скандалите около Армутлиева не вредят на реномето на дружеството, което управлява правата на продуцентите и изпълнителите. От шума около сблъсъка й с Рут Колева и подписката срещу нея имат интерес някои нови играчи в бизнеса с правата, които целят разцепването на организацията.

Ако „Профон“ се раздели на две – на изпълнители и продуценти, рискът за музикалния пазар е сериозен. Договорите, сключени от дружеството, ще се окажат нищожни и ще започнат нови преговори с медиите, с търговските обекти и прочие платци. Поотделно сдруженията ще разполагат с много по-малки каталози и таксите, за които ще настояват, могат да бъдат намалявани. Парите от сродни права ще се смъкнат значително и ще се наложи за всички извоювани през годините позиции продуцентите и изпълнителите да се борят отново. При това поотделно.

Армутлиева, разбира се, може да бъде отстранена от председателския пост и без да предизвика катастрофа в „Профон“. Може просто да бъде избран друг председател, което е много вероятно да стане след месец-два. Но като представител на „Юнивърсъл“ и „Сони мюзик“ за България Армутлиева е изключително ценна за дружеството, защото всички медии, молове, магазини… искат да въртят тяхната музика. С нейните изпълнители (основно от чуждата сцена) „Профон“ разполага с тежки аргументи при преговорите с най-мощните търговски вериги у нас, които все още упорстват и не желаят да плащат за музиката, която пускат в обектите си. Именно в техните пари се прицелват новите играчи, които искат да разцепят дружеството. Но как ще преговарят за тях без изпълнителите на „Юнивърсъл“ и „Сони мюзик“?

Ако Армутлиева подаде оставка днес, нов председател може да бъде избран на общото събрание на „Профон“ през месец април. В музикалната гилдия вече спрягат за поста на Саня името на популярен изпълнител.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС