Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ако Ван Гог и Да Винчи си падаха по футбола…

Шампионската лига в изобразителното изкуство. Буквално

Джон Миат може да фалшифицира всеки шедьовър на изобразителното изкуство. - Ако Ван Гог и Да Винчи си падаха по футбола…

Джон Миат може да фалшифицира всеки шедьовър на изобразителното изкуство.

Петима от най-добрите европейски футболисти бяха изографисани като реплики на известни картини. Роналдо, Джерард, Робен, Иниеста и Пирло влязоха в ролята на модели на изкуството, за да почетат старта на „Скай спорт 5” – новия телевизионен дом на европейския футбол. Всеки един от тях е нарисуван в стила на художник от родината им.

Кристиано Роналдо, Стивън Джерард, Андрес Иниеста, Арен Робен и Андреа Пирло излязоха изпод четката на световно известния британски фалшификатор на произведения на изкуството Джон Миат. Неговите перфектни фалшификати бяха пласирани на различни търгове в края на 90-те години, донесли му състояние от стотици хиляди паунда, преди да бъде заловен от властите. Днес неговата измамническа дарба се използва за по-социално ориентирани каузи.

И петимата футболисти, вдъхновили го да ги нарисува като модели на най-големите майстори на изобразителното изкуство, тази година ще играят в Шампионска лига. Вниманието е фокусирано към Роналдо, на когото се възлагат големи надежди най-накрая да донесе европейската титла на „Реал Мадрид” след 20 години суша.

ronaldo-a

Нещо, което никога не сте виждали: Кристиано Роналдо в „Портрет на професор Антеро де Куентал” на португалския художник Колумбано Бордало Пинейро

steven gerard-a

Господар и командир: Стивън Джерард в имитация на произведението на английския художник Джошуа Рейнълдс „Генерал Джон Бергойн”

Андрес Иниеста е пресъздаден като една от най-известните творби на Пабло Пикасо – „Портрет на Дора Маар”

Андрес Иниеста е пресъздаден като една от най-известните творби на Пабло Пикасо – „Портрет на Дора Маар”

Пирло в образа на Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

Пирло в образа на Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

roben-a

Няма как да си холандец (Арен Робен) и да не бъдеш изобразен като прословутия автопортрет на Ван Гог.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg