Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Акрополът затворен следобед заради високите температури

Горските пожари в страната са заплашили и Олимпия, но рожденото място на Олимпийските игри не е пострадало

Подобни апокалиптични гледки наблюдават гърците в последните дни заради множеството пожари, предизвикани от горещата вълна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Акрополът затворен следобед заради високите температури

Подобни апокалиптични гледки наблюдават гърците в последните дни заради множеството пожари, предизвикани от горещата вълна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горещата вълна в Гърция и множеството пожари, които продължават да вилнеят в страната, са заплаха за някои от най-важните ѝ забележителности – Акрополът в Атина бе принуден временно да промени работното си време заради опасно високите температури, а гръцките издания пишат за спасената от пламъците Олимпия, мястото на което са се провеждали олимпийските игри в древността.

Акрополът, монументалният комплекс на около 3300 години, който привлича милиони туристи годишно, временно няма да може да се посещава следобедите. Мястото обичайно може да се разгледа между 8 и 20 ч., но заради жегите няма да работи от 12 до 17 ч., става ясно от разпореждане на правителството. Мярката е предприета в името на служителите, които работят на открито, като например охранителите.

По-рано през седмицата в части на Атина бяха отчетени температури от 42 градуса по Целзий. Горещата вълна причини множество пожари в южната ни съседка, заплашени от пламъците се оказаха манастир на остров Евбея, както и Олимпия, мястото на рождението на Олимпийските игри. Стихията е преминала само на километър от археологическата забележителност, съобщават кореспондентите на „Арт Нюзпейпър“ в страната.

Наложило се е няколко близки села да бъдат евакуирани, но богатствата на Олимпия са останали непокътнати, уверяват местните власти.

„Трудно се диша навън, небето е сиво и червено, пепел се сипе отгоре ни – коментира пред „БиБиСи Радио 4“ Елени Миривили, бивш зам.-кмет на Атина. – Апокалиптично е.

Тя коментира и решението за затварянето на Акропола в най-горещата част на денонощието:

„Става въпрос за здравето на хората. Не искаме да са изложени на слънце и горещина за дълго“.

По-рано през годината Акрополът отново бе в центъра на публични обсъждания в Гърция, а и извън страната, заради плановете за мащабна реновация на паметника.

Вижте още: МАСОВО ВЪЗМУЩЕНИЕ В ГЪРЦИЯ ЗАРАДИ БЕТОННИ ПЪТЕКИ НА АКРОПОЛА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg