Активист на „Пуси Райът“ в болница със съмнения за отравяне

Пьотр Верзилов бе един от четиримата членове на пънк групата, които нахлуха на футболния терен в Москва по време на Световното

Все още няма официално изявление от болницата за състоянието на Пьотр Верзилов от „Пуси Райът“. Снимка: Личен архив на Пьотр Верзилов - Активист на „Пуси Райът“ в болница със съмнения за отравяне

Все още няма официално изявление от болницата за състоянието на Пьотр Верзилов от „Пуси Райът“. Снимка: Личен архив на Пьотр Верзилов

Пьотр Верзилов, активист от протестната група „Пуси Райът“, е постъпил в отделението по токсикология на московска болница със съмнения за отравяне, съобщава руският сайт „Медуза“. Все още няма официално изявление от болницата за състоянието на пострадалия.

На Верзилов му прилошало след изслушване в съда във вторник по делото на друга активистка от „Пуси Райът“ – Вероника Никулшина.

Лекарският екип не допуска майката на Верзилов на свиждане при сина си, твърди руското антиправителствено издание. Би Би Си са опитали да проведат собствено разследване, но засега не са открили информация по случая.

Верзилов беше един от четиримата членове на групата, които нахлуха на терена по време на финалния мач от Световното първенство по футбол в Москва на 15 юли, облечени в полицейски униформи. Вследствие на това бяха задържани за 15 дни. В деня, когато четиримата излежаха присъдата си, те отново бяха арестувани и върнати зад решетките.

Америка за България

Никулшина разказва пред „Медуза“, че Верзилов първо загубил зрението си, а „след това способността да говори и да ходи“.

Пьотр Верзилов е съпруг на Надежда Толоконникова, също активист от „Пуси Райът“, осъдена през 2012 г. на две години затвор за изпълнение на песен срещу Путин в московска катедрала.

„Пьотр може би е отровен. Той е в отделението по токсикология в много сериозно състояние“, написа Толоконникова в Туитър.

Мария Альохина, лежала заедно с Толоконникова за „пънк молитвата“, също съобщи в Туитър, че Верзилов е в интензивното отделение. По-рано тази година тя напусна нелегално Русия, за да присъства на фестивал в Единбург, след като гранична полиция не ѝ разреши да излезе от страната.

Colibri april 2017

През юли Европейският съд разпореди Русия да заплати обезщетение в размер на 16 хил. евро на Толоконникова и Альохина, 5 хил. евро на Екатерина Самуцевич, както и 11 760 евро за съдебни разноски.

Верзилов има и канадско гражданство, а през 2012 г. влезе в ролята на говорител на „Пуси Райът“, докато траеше съдебният процес срещу трите момичета.

Bookshop 728×90