Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Активисти искат да свалят статуя на Махатма Ганди заради расизъм

В петиция с повече от 6 хил. подписа се казва, че индийският лидер на движението за независимост е „фашист, расист и сексуален насилник”

Работници поставят скеле около статуята на Махатма Ганди на площада пред парламента в Лондон. Кметът на британската столица Садик Кан съобщи, че комисия ще обсъди  забележителностите 
в града, за да премахне паметниците на личности, които имат връзка с робството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Активисти искат да свалят статуя на Махатма Ганди заради расизъм

Работници поставят скеле около статуята на Махатма Ганди на площада пред парламента в Лондон. Кметът на британската столица Садик Кан съобщи, че комисия ще обсъди забележителностите в града, за да премахне паметниците на личности, които имат връзка с робството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антирасистки активисти искат да се премахне статуя на Махатма Ганди, вдъхновителя на Мартин Лутър Кинг, в град Лестър, Великобритания. Създадена е петиция по предложението, която вече е събрала над 6000 подписа. В нея се казва, че индийският лидер на движението за независимост е „фашист, расист и сексуален насилник”. Миналата година студенти от Манчестър призоваха да бъде премахната подобна статуя на Ганди заради неговия „добре документиран расизъм срещу чернокожите”, отбелязва Би Би Си.

Миротворецът Ганди, известен с призивите борбите за независимост да се водят без агресия и груба сила, е обвинен от активистите в неприязън към чернокожите в Южна Африка.

Някои учени отбелязват, че докато е Южна Африка, където заминава през 1893 г., за да работи като адвокат, той говори оскърбително за чернокожите южноафриканци, като ги нарича „кафри”. Това е обиден термин, употребяван от португалските колонизатори. Изказванията му са в контекста за превъзходството на индийците над чернокожите. Заради тези негови думи паметникът на Махатма Ганди е демонтиран от кампуса на университета в Акра, столицата на Гана, през 2018 г.

Искането за свалянето на статуята в Лестър е определено от местната депутатка Клаудия Уебе като „масово разсейване от движението Black Lives Matter”. Професорът по история на Индия в Оксфордския университет Файсал Девджи казва, че според него дебатът за премахване на статуята е абсурден:

„Изглежда почти сюрреалистично, че е необходимо да изброявам всички неща, които Ганди е направил. Той е бил и заблуден човек, както всички тогава, но да го причислиш към собствениците на роби е малко прекалено”.

Бившият депутат Кийт Ваз, който присъства на откриването на статуята в Лестър през 2009 г., нарече индийския лидер „един от най-големите миротворци в историята” и заяви, че „ще защитава статуята лично”.

Общинският съвет на Лестър заяви, че петицията все още не им е предадена.

Вижте още: ПО СВЕТА ВАЛЯТ ПАМЕТНИЦИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах