Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Активисти: Мъжете, които ядат месо, да нямат деца

Те не бива да се възпроизвеждат, защото хранителните им навици вредят на околната среда

Диета, базирана предимно на месо и производните му продукти, е израз на „токсична маскулинност“, твърдят от ПЕТА. Снимка: „Площад Славейков“ - Активисти: Мъжете, които ядат месо, да нямат деца

Диета, базирана предимно на месо и производните му продукти, е израз на „токсична маскулинност“, твърдят от ПЕТА. Снимка: „Площад Славейков“

Мъжете, чиято диета се базира на месо, допринасят повече за климатичната катастрофа, и не бива да се възпроизвеждат, смятат активисти от германския клон на ПЕТА. Мъжете произвеждат 41% повече парникови газове от жените заради хранителните си навици, сочи проучване на научното издание „Plos One“.

Подобна диета, базирана предимно на месо и производните му продукти, е израз на „токсична маскулинност“ и би следвало да бъде посрещана с въздържание от секс, смятат активистите, и се позовават на статистика: всяко неродено дете спестява на планетата от 58,6 тона въглероден диоксид годишно.

„Всички познаваме типажа, бащата от покрайнините с бутилката бира, щипките за барбекю, цвърчащите наденички от 70 цента на барбекюто за 700 евро – коментира Даниел Кокс от ПЕТА- Германия. – Тиквичката, донесена от гостите, се разглежда с подозрение и едва се толерира.“

Междувременно организацията настоява за въвеждането на суров данък за мъжете, които се хранят с месо, за да се намали темпото на покачване на световната температура:

„Сега, когато има научно доказателство, че токсичната мъжественост вреди на климата, забрана за възпроизвеждането на всички обичащи месо мъже е очаквана“.

Призивът се прие крайно негативно в Германия, където наденичките (и по-точно вурстовете) са на почит в ежедневната трапеза, отбелязва британският „Телеграф“.

Агрикултурата допринася за огромна част от парниковите газове, като се смята, че отглеждането на крави влияе особено негативно. Само през 2019 г. отрасълът е отговорен за 8,5% от световните парникови газове, сочи статистиката на ООН.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg