Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Активисти надраскаха произведение на Уорхол в Австралия

Aкциятa е чaст от глобалнатa протестна инициатива срещу изкопаемите горива (видео)

Консервите със супa „Campbell“ на Уорхол са символ на консуматорството, смятат австралийските екоактивисти. Снимка: Фейсбук - Активисти надраскаха произведение на Уорхол в Австралия

Консервите със супa „Campbell“ на Уорхол са символ на консуматорството, смятат австралийските екоактивисти. Снимка: Фейсбук

Климатични активисти насочиха последните си протестни действия към консервите със супа „Campbell“ на Анди Уорхол, може би най-разпознаваемият символ на попарта. Произведението „Campbell’s Soup I“, изложено в Националната галерия на Австралия в Кaнберa, бе надраскано със синя боя – но не е пострадало, тъй като е защитено със стъкло, уверяват от институцията.

Един от протестиращите се е опитал да се залепи за едно от защитните стъкла, но бързо е бил отстранен, преди лепилото да засъхне, допълват от галерията. Полицията се е отзовала почти веднага, но няма арести. Само часове след акцията синята боя е премахната и произведението отново е достъпно за посетителите.

„В Националната галерия на Австралия се състоя протест след подобни инциденти другаде в страната и по света – казват представители на институцията в изявление. – Националната галерия не иска да подхранва тези действия и няма коментар.“

Активистите са представители на „The Stop Fossil Fuel Subsidies“, които признаха, че стоят зад акцията и призоваха австралийското правителство да спре подкрепата си за нефтената индустрия и бизнеса с изкопаемите горива. Протестът им срещу творбата на Уорхол е част от глобалната инициатива А22, в която се включват екоактивистки групи от Нова Зеландия, Канада, Австралия и Европа. Заедно те имат намерение да организират поредица от ненасилствени прояви в знак на протест срещу бездействието на правителствата си по отношение на климатичните промени.

За разлика от останалите акции срещу произведения на изкуството, работата на Уорхол е неслучайно избрана – Бони Касен, посочена за отговорна за протеста в Канбера, заяви, че вижда в Уорхол и консервите му със супа символ на консуматорството:

А сега капитализмът е полудял – коментира тя, цитирана от „Гардиън“. – Семействата трябва да избират между лекарства или храна за децата си, докато компаниите, занимаващи се с изкопаеми горива, отчитат рекордни приходи. Въпреки това нашето правителство субсидира тази индустрия с 22 хил. долара в минута.“

В последните дни супaтa се превърна в символ на протеста на екоактивистите – през октомври германска група хвърли картофено пюре върху творба на Моне в Потсдам, а членове на „Just Stop Oil“ замериха с доматена супа „Слънчогледи“ на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Нито едно от „похитените“ произведения не е пострадало, всички са изложени зад защитно стъкло.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90