VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Активисти се залепиха за фасадата на лондонски музей – протестират срещу „Шел“

Негодуват срещу „мръсните пари“ на петролната компания, с които е финансирана изложба за намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата

Птицата додо се превърна в символ на протеста на активистите от „Extinction Rebellion“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Активисти се залепиха за фасадата на лондонски музей – протестират срещу „Шел“

Птицата додо се превърна в символ на протеста на активистите от „Extinction Rebellion“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активисти от „Extinction Rebellion“ се залепиха за фасадата на Музея на науката в Лондон и се заключиха за парапета му в знак на протест срещу „Шел“. Петролната компания е спонсор на нова експозиция в институцията, фокусирана върху парниковите газове, посочва „Гардиън“.

Няколко души са залепили ръцете или вратовете си за фасадата, за да не могат да бъдат обвинени, че увреждат собствеността на музея. Част от тях са били облечени в тениски с лого на активистката организация, други – с бели престилки. Преди да се залепят за сградата, активистите са минали през партерния етаж, придружени от служители на полицията и охраната на музея. Междувременно отвън се ги чакали около 200 последователи, сред които и състезателката по гребане Лора Болдуин.

В протеста са участвали лекари, учени и членове на активистката организация, която се бори против климатичните промени. За пореден път те обърнаха внимание за последиците, които горивата оказват върху околната среда. В символ на протеста им се превърна гигантски модел на птица додо в розово – последният екземпляр от вида загива през XVII век.

Протестът е продължил почти през целия ден на 29 август и е обхванал близкия Природонаучен музей. Демонстрантите са ограничили движението на кръстовището пред двете сгради.

Въпросната изложба се фокусира върху технологиите за намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата, открита е в Научния музей през май и ще остане до септември. Повод за критиките на „Extinction Rebellion“ е не само конкретната експозиция, но и спонсорството на „Шел“, което частично издържа Научния музей. Петролната компания често получава критики от активисти, включително и от Грета Тунберг, особено след като стана ясно, че музеят е подписал специална клауза в договора си с „Шел“, която не разрешава спонсорът на изложбата да бъде обявен публично.

„За нас е неприемливо, че научна институция и голяма културна институция като Научния музей трябва да приема мръсни пари от горивна компания – коментира доктор Чарли Гарднър от Университета в Кент и член на групата „Scientists for Extinction Rebellion“. – Фактът, че „Шел“ имат възможност да спонсорират тази изложба, им позволяла да се представят като част от решението на климатичните промени, докато те са, разбира се, сърцевината на проблема.“

„Нашата цел е да бъдем енергиен бизнес с нулев въглероден отпечатък до 2050 г. в крак със съвременното общество. В „Шел“ работим с клиентите си, за да намерим най-добрия път за намаляване на въглерода, искаме да избягваме и да намалим емисиите си“, заяви говорител на компанията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС