Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Активисти се залепиха за картина на Ботичели в „Уфици“

Протест срещу бездействието на политиците към климатичната криза

Според уредници от „Уфици“, „Пролет“ на Ботичели не е пострадала. Снимка: Стопкадър - Активисти се залепиха за картина на Ботичели в „Уфици“

Според уредници от „Уфици“, „Пролет“ на Ботичели не е пострадала. Снимка: Стопкадър

Климатични активисти се залепиха за шедьовъра „Пролет“ на Ботичели във флорентинската галерия „Уфици“, съобщават италианските новинарски агенции. Картината от XV век, считана за една от най-големите постижения на западноевропейското художествено изкуство, е с предпазно стъкло и не е пострадала от акцията, гарантират от галерията.

Двамата демонстранти, залепили се за „Пролет“, са представители на групата „Ultima Generazione“ и съдейки по издигнатия в галерията транспарант „Без газ, без въглерод“, те протестират срещу бездействието на политиците срещу климатичните промени. Имали си и помощник, тримата са били изведени от охраната и вероятно ще им бъдат повдигнати обвинения за организирането на непозволен протест, нарушение на собственост и отказ да се подчинят на служителите на реда, отбелязва италианският вестник „Ла Република“.

Това е пореден случай този месец, в който демонстранти се залепят за картини в прочути галерии и демонстрират срещу климатичните криза. В началото на юли активисти от „Just Stop Oil“ се залепиха за рамката на картина на Търнър в галерия в Манчестър, след като са провели акцията още в Лондон и Глазгоу, включително залепяйки се за рамката на произведение на Ван Гог. При нито една акция творбите на са пострадали.

Демонстрантите обясняват, че искат да привлекат вниманието на политиците и настояват за правителствен мораториум върху вноса на нефт и газ, както и за добиването му, заради последствията, които процесът нанася на околната среда.

Подобен протестен акт се проведе и в Националната галерия на Лондон, когато активисти на „Just Stop Oil“ покриха картината „Каруца със сено“ на Джон Констабъл с апокалиптична версия на пейзажа от оригинала, след което се залепиха за рамката.

От „Ultima Generazione“ заявяват пред АНСА, че имат намерение да продължат акциите си в още музеи във Флоренция, Венеция, Милано и Рим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90