Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Активисти заляха с черна течност картина на Климт (видео)

Трябва най-сетне да предприемем нещо, в противен случай планетата ни ще се счупи, обясняват от австрийската „Letzte Generation“

Черната течност наподобява нефт. Снимка: Стопкадър/Туитър - Активисти заляха с черна течност картина на Климт (видео)

Черната течност наподобява нефт. Снимка: Стопкадър/Туитър

Картина на Климт във виенския музей „Леополд“ бе залята с мазна черна течност от екоактивисти в знак на протест срещу държавната подкрепа за индустрията с изкопаеми горива. „Живот и смърт“ на австрийския художник е била атакувана от двама протестиращи от австрийската „Letzte Generation“ (Последна генерация), съобщава Ей Би Си Нюз, позовавайки се на „Асошиейтед Прес“.

Произведението не е пострадало, уверяват от „Леополд“, въпреки че един от протестиращите е залепил ръката си за защитния стъклен параван. Картината от 1915 г. е избрана умишлено, тъй като „добивът на нефт и газ е смъртна присъда за обществото“, заявяват от „Последна генерация“ в социалните мрежи.

„Знаем за този проблем от 50 години – крещи един от активистите във видео, публикувано онлайн от организацията. – Трябва най-сетне да предприемем нещо, в противен случай планетата ни ще се счупи. Спрете унищожението с изкопаеми горива. Надбягваме се към климатичния ад.“

🛢️EILT: Klimt’s „Tod und Leben“ im Leopold Museum mit Öl überschüttet🛢️

Menschen der Letzten Generation haben heute im Leopold Museum das Klimt-Gemälde „Tod und Leben“ mit Öl überschüttet. Neue Öl- und Gasbohrungen sind ein Todesurteil für die Menschheit. pic.twitter.com/4QKAklB9Af


Полицията е пристигнала минути след инцидента, черната течност също е било почистена бързо. Активистите са успели да я внесат покрай охраната в термос, скрит в дрехите им.

Това е поредна атака срещу произведение на изкуството с цел да се привлече вниманието на обществеността и властите към нуждата от по-активни действия за предотвратяването на климатична катастрофа. По-рано с разнообразни течности бяха атакувани картини на Клод Моне, Ван Гог, ранно копие на „Тайната вечеря“ на Да Винчи и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg