Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Aктивистите, залели Ван Гог с доматена супа, финансирани от наследничка на Пол Гети

Айлийн Гети разпределя богатството на дядо си на няколко организации, борещи се срещу климатичната криза

Активистите от „Just Stop Oil“, които заляха „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог с доматена супа. Снимка: „Just Stop Oil“ - Aктивистите, залели Ван Гог с доматена супа, финансирани от наследничка на Пол Гети

Активистите от „Just Stop Oil“, които заляха „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог с доматена супа. Снимка: „Just Stop Oil“

Наследството на нефтен магнат финансира две от екоактивистките групи, които заливат шедьоври на изкуството с доматена супа, картофено пюре и други хранителни продукти в знак на протест срещу бездействието на правителствата си срещу климатичните промени, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Айлийн Гети, внучка на основателя на музея „Гети“ Жан Пол Гети, е сред основателите на неправителствената организация „Climate Emergency Fund“ (CEF) и е дарила 1 млн. от личните си средства в подкрепа на няколко екоактивистките групи, сред тях „Just Stop Oil“ и „Extinction Rebellion“.

Членовете на „Just Stop Oil“ (Просто спрете петрола) станаха популярни този месец с поредния си протест – доматена супа върху „Слънчогледи“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон. Активистите протестират срещу използването на нефт и полезни изкопаеми и настояват за по-зелени политики.

Връзката на групата с наследница на нефтен магнат неизбежно засили критиката срещу активистите и постави под съмнение истинността на каузата им, пише „Арт Нюзпейпър“. Противоречието си засили, когато стана ясно, че обекти на техните демонстрации понякога се оказват културни институции без връзка с нефтената индустрия.

Протестите на „Just Stop Oil“ често се провеждат в музеи и галерии, преди каскадата с доматената супа членове на групата са се залепяли за рамките на прочути картини като „The Hay Wain“ на Джон Констабъл в Националната галерия в Лондон, „McCulloch’s My Heart’s In The Highlands“ на Хорацио МакКълок в „Kelvingrove Art Gallery and Museum“ и „Tomson’s Aeolian Harp“ на Джоузеф Търнър в Художествената галерия в Манчестър.

Самата Айлийн Гети не работи в нефтената индустрия и голяма част от наследството на дядо ѝ е била разпределена за организации, борещи се с климатичната криза. „Getty Oil“, компанията на дядо ѝ, продава бизнеса си през 1984 г., отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Фондацията „Айлийн Гети“ твърди, че подкрепя организации и хора по цял свят, отдадени на търсенето на решения на климатичната криза, става ясно от изявление на сайта.

„Climate Emergency Fund“ (CEF), сред чиито основатели е внучката на Гети, има за цел „да подкрепя движения и да изисква правителствата и институциите да действат в крак с времето, за да защитят човечеството и живота на планетата на всяка цена“.

„Първата стъпка, която трябва да бъде предприета незабавно от всички правителства по света, е да се сложи край на разширението на нефтената индустрия. Организацията ни подкрепя неагресивен, легален активизъм за целта и смята, че това е най-бързият начин да предизвикаме истинска промяна“, казват от CEF в мейл до „Арт Нюзпейпър“.

От групата разглеждат октомври 2022 г. като месец на протестите и предупреждават, че предстоящ още акции. Организацията приема дарения и голяма част от бюджета ѝ идва от популярни донори, като филмовия режисьор Адам Маккей („Не поглеждай нагоре“).

Негативните реакции срещу намесата на Айлийн Гети в организацията бе защитена миналата седмица в специално изявление:

„Виждаме много омраза против една от основателките ни Айлийн Гети. Първо: самата тя никога не е работила в бизнеса с нефт и полезни изкопаеми. Но тя е богата, така че запитайте се: ако бяхте на нейно място, как бихте използвали средствата си за добро? Отговорът на Айлийн е да бъде водеща фигура във филантропията, да бъде сред основателите на CEF. Тя е дарила над 2 млн. долара на смели климатични активисти по цял свят. Ние не им казваме какво да правят, но ги подкрепяме“.

Вижте още: КAРТИНA НA МОНЕ ЗAЛЯТA С КAРТОФЕНО ПЮРЕ ОТ ЕКОAКТИВИСТИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС