Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьор от „Домът на дракона“ се оплака от расистки нападки

Разминаването между външния вид на актьора и на персонажа му подразни някои фенове на франчайза

Стив Тусан като Корлис Веларион в „Домът на дракона“ - Актьор от „Домът на дракона“ се оплака от расистки нападки

Стив Тусан като Корлис Веларион в „Домът на дракона“

Стив Тусан от актьорския състав на „Домът на дракона“ разказа за расистки нападки онлайн дни преди премиерата на сериала по НВО Мах. В продукцията, адаптирана за екран от „Огън и кръв“ на Дж. Р. Р. Мартин, Тусан е в ролята на легендарния мореплавател Корлис Веларион. В книгата родът Веларион се отличава с бяла кожа, призрачнобяла коса и лилави очи, а в сериала те са изобразени като чернокожо семейство, чиито руси коси са хванати в расти.

„Когато обявиха ролята ми, едно от първите неща, които видях в социалните мрежи, бе илюстрация на персонажа ми от книгите, сравнен с моя снимка – разказва Тусан пред „Рейдио Таймс“. – След това последваха и расистките нападки. Помислих си: „О, разбирам. Когато в „Игра на тронове“ чернокожи играха пирати, роби и престъпници, нямаше проблем“. Но сега, когато чернокожият играе най-богатият персонаж в сериала и освен това е благородник, има проблем. В „Домът на дракона“ цветът на кожата не е жизнеопределящ и това ми харесва.“

Корлис Веларион, познат още като Морската змия, е един от основните персонажи в предстоящия спиноф на „Троновете“ и не просто най-богатият мъж, а един от най-приближените хора до управляващия род Таргариен.

Оплакването от онлайн нападките вероятно само ще засили офанзивата, наясно е Тусан:

„Но не искам това да бъде моята история. Няма и да отричам какво се е случило, защото това никога не бива да бъде препятствие, ако човек върши това, което иска.“

За Тусан това всъщност е пореден опит и първи успешен да играе в продукция от франчайза на „Троновете“. Актьорът опитва да получи роля в петия сезон на оригиналния сериал, по-късно кандидатства и за „Дългата нощ“, предистория, която бе отменена след първия заснет епизод.

„Домът на дракона“ тръгва по НВО Мах на 22 август.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg