POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьор от Народния театър финалист във фотоконкурс на „Смитсониън“

Класирани са два кадъра на Владимир Карамазов, читатели могат да гласуват онлайн

Юсуф от родопското село Кръстава. Снимка: Владимир Карамазов - Актьор от Народния театър финалист във фотоконкурс на „Смитсониън“

Юсуф от родопското село Кръстава. Снимка: Владимир Карамазов

Снимки на Владимир Карамазов попаднаха в конкурс на списание „Смитсониън“. С два свои кадъра актьорът е сред финалистите в категориите „Хора“ и „Природа“. Конкурсът на изданието е безплатен, тоест отворен е за огромен брой кандидатстващи.

Журито на конкурса избира десетима финалисти за всяка от шестте категории. Кадрите са подредени в специален сайт, където публиката може да даде своя глас и така да излъчи „Изборът на читателите“. От едно устройство може да се гласува само веднъж на всеки 24 часа. Накрая журито излъчва победител във всяка категория и един носител на голямата награда, която се равнява на 2 500 долара. Лауреатите в отделните категории и изборът на публиката получават по 500 долара. Всички 8 награди ще бъдат оповестени през пролетта на 2021 г.

„Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. За мен това е като сън“, написа Карамазов във Фейсбук.

Кадърът, с който актьорът от Народния театър ще се състезава в категорията „Хора“, е озаглавен „Момчето от планината“ и главен герой в него е малкият Юсуф от родопско село.

„Това е най-хубавото за мен, защото искам да показваме на света нашата страна с хубавите ѝ неща и положителните примери. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него. Че съм финалист в този конкурс за мен е огромна награда, но ако Юсуф спечели, това ще бъде много голямо постижение и за България. Казах на момчето новината и той много се зарадва. От днес в село Кръстава в Родопите си имат нова малка звезда на име Юсуф!“, казва още Карамазов.

Втората снимка, кръстена „Сбогом, семейство“, е на няколко охлювчета, заснети по време на локдауна. Когато Карамазов ги забелязал, те били почти мъртви, затова ги напръскал с вода. Само едно от тях оцеляло и продължило напред. Единствената асоциация, която изникнала в главата му докато наблюдавал пътя на охлювчето е, че по време на пандемията десетки хора са направили същото – продължили са напред, макар и да са оставили обичани хора от семейството и приятели зад себе си.

„Сбогом, семейство“ се състезава в категорията „Природа“. Снимка: Владимир Карамазов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg