Актьор от Народния театър финалист във фотоконкурс на „Смитсониън“

Класирани са два кадъра на Владимир Карамазов, читатели могат да гласуват онлайн

Юсуф от родопското село Кръстава. Снимка: Владимир Карамазов - Актьор от Народния театър финалист във фотоконкурс на „Смитсониън“

Юсуф от родопското село Кръстава. Снимка: Владимир Карамазов

Снимки на Владимир Карамазов попаднаха в конкурс на списание „Смитсониън“. С два свои кадъра актьорът е сред финалистите в категориите „Хора“ и „Природа“. Конкурсът на изданието е безплатен, тоест отворен е за огромен брой кандидатстващи.

Журито на конкурса избира десетима финалисти за всяка от шестте категории. Кадрите са подредени в специален сайт, където публиката може да даде своя глас и така да излъчи „Изборът на читателите“. От едно устройство може да се гласува само веднъж на всеки 24 часа. Накрая журито излъчва победител във всяка категория и един носител на голямата награда, която се равнява на 2 500 долара. Лауреатите в отделните категории и изборът на публиката получават по 500 долара. Всички 8 награди ще бъдат оповестени през пролетта на 2021 г.

„Преди година само си мечтаех да стигна до финалите на такъв престижен конкурс. За мен това е като сън“, написа Карамазов във Фейсбук.

Кадърът, с който актьорът от Народния театър ще се състезава в категорията „Хора“, е озаглавен „Момчето от планината“ и главен герой в него е малкият Юсуф от родопско село.

„Това е най-хубавото за мен, защото искам да показваме на света нашата страна с хубавите ѝ неща и положителните примери. Сега светът ще види Юсуф и ще прочете кратката история за него. Че съм финалист в този конкурс за мен е огромна награда, но ако Юсуф спечели, това ще бъде много голямо постижение и за България. Казах на момчето новината и той много се зарадва. От днес в село Кръстава в Родопите си имат нова малка звезда на име Юсуф!“, казва още Карамазов.

Втората снимка, кръстена „Сбогом, семейство“, е на няколко охлювчета, заснети по време на локдауна. Когато Карамазов ги забелязал, те били почти мъртви, затова ги напръскал с вода. Само едно от тях оцеляло и продължило напред. Единствената асоциация, която изникнала в главата му докато наблюдавал пътя на охлювчето е, че по време на пандемията десетки хора са направили същото – продължили са напред, макар и да са оставили обичани хора от семейството и приятели зад себе си.

„Сбогом, семейство“ се състезава в категорията „Природа“. Снимка: Владимир Карамазов

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах