POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьор от спорния „Титан“ оглавява журито в Кан

Представиха деветчленното жури на фестивала три седмици преди началото му

Венсан Линдон в „Титан“ - Актьор от спорния „Титан“ оглавява журито в Кан

Венсан Линдон в „Титан“

Точно три седмици преди откриването на 75-ия кинофестивал в Кан, организаторите обявиха състава на журито, което ще присъди мечтаната от всички „Златна палма“ и т.нар. „малки палми“ за постижения в отделните кинопрофесии.

Шеф на журито тази година ще е известният и обичан френски актьор Венсан Линдон, който миналата година бе в главната мъжка роля в отличения със „Златна палма“ твърде спорен френски филм „Титан“ на младата режисьорка Жулия Дюкурно. Тъкмо след тази пресилена награда, присъдена от тогавашното жури начело с американския режисьор Спайк Лий, въодушевените французи определиха „Титан“ като свой национален кандидат за „Оскар“ в категорията международен филм. Но претърпяха провал, като от 93 конкурентни филма „Титан“ не попадна дори в краткия списък от 15 заглавия след първото пресяване. Но пък Венсан Линдон има достойна кариера и „малка палма“ за ролята си в „Законът на пазара“ (2015, Франция) на реж. Стефан Бризе и изключителна популярност със 78 роли на екрана.

Вижте още: НАГРАДЕНИЯТ ФИЛМ В КАН „ТИТАН“ – ИЗВРАТЕН ФИЛМ ЗА СЕРИЙНА УБИЙЦА ИЛИ ИГРА НА КОДОВЕ?

КОМУ БЕШЕ НУЖНА „ПАЛМАТА“ ЗА БРУТАЛНИЯ „ТИТАН“?

Под неговото ръководство 9-членното жури ще трябва да определи всички отличия в основния конкурс с 21 филма. Сред останалите съдници се откроява името на прекрасния ирански режисьор Асгар Фархади, който миналата година заслужи Голямата награда на журито с филма си „Герой“ (2021). И сега името му се споменаваше като евентуален председател на журито на Лазурния бряг. Но изглежда разразилият се наскоро скандал с упреци за плагиатство на сюжет от филм на негова бивша асистентка го е отдалечил от тази твърде официална и отговорна позиция. Ала безспорно Асгар Фархади е с изключително висок личен рейтинг и две статуетки  „Оскар“ за прекрасните му филми „Раздяла“ (2011) и „Търговският пътник“ (2016).

СЪДЯТ АСГАР ФАРХАДИ ЗА ПЛАГИАТСТВО В „ГЕРОЙ“

Още един много успешен режисьор от миналогодишните лауреати ще е в състава на журито. Филмът „Най-лошата личност на света“ (2021) – пети игрален на норвежкия режисьор Йоаким Триер, бе в основния конкурс и главната изпълнителка Ренате Рейнсве получи „малката палма“ като най-добра актриса. А през март тази година филмът заслужи две номинации „Оскар“ – за оригинален сценарий и в категорията международен филм.

Режисьорският квартет в журито се допълва от американският им колега Джеф Никълс (5 игрални ленти във филмографията си, а през  последните години много активен като режисьор на подкаст сериали); и френският режисьор Ладж Ли, роден в Мали, който през 2019 г. взе наградата на журито с филма си „Клетниците“, по-късно номиниран за международен „Оскар“.

При съставянето на журито домакините внимателно са спазили приетия джендър баланс, като са поканили и четири изявени дами с безспорни професионални успехи. Англо-американската актриса Ребека Хол има 45 роли на екрана, а освен това и опит като продуцент. През миналата година дебютира и като режисьор с „Passing“ (2021). Италианката Жасмин Тринка също е натрупала респектираща филмография като актриса с 38 роли плюс режисьорски дебют с „Марсел“ (2022). Шведската актриса Нуми Рапас е с 51 филма зад гърба си, но все още без режисьорски изкушения. Индийката Дипика Падуконе е родена в Копенхаген, но с бляскава кариера на модел и изключителна популярност като актриса в Индия с 47 екранни роли и безброй награди от фестивали в Азия и Австралия.

От 17 до 27 май тези девет съдници ще се радват на изключително внимание от страна на домакините, но без да правят никакви изявления за медиите. Ще проговорят едва на 28 май вечерта, за да обявят своето решение от сцената на луксозната зала „Люмиер“ във Фестивалния дворец на булевард „Кроазет“. Тогава, по думите на президента Франсоа Митеран, казани още през 1956 г., когато е министър на правосъдието, „вие ще направите 20 режисьори недоволни и един неблагодарен“. Защото мечтаната от всички „Златна палма“ е само една.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg