Актьорът – аватар на своя герой

Посланието на пакистанския драматург Шахид Надим за Международния ден на театъра

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Актьорът – аватар на своя герой

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В навечерието на Международния ден на театъра (27 март) Международният театрален институт (ITI) традиционно разпространява послание, чийто автор всяка година е различен. За 2020-а то е на пакистанския драматург Шахид Надим.

Театърът като светилище

В края на спектакъл в Театър „Aйока“* на пиеса по суфисткия поет Буле Шах**, старец, придружен от младо момче, дойде при актьора, играещ ролята на големия суфист, и му каза:

„Моят внук не е добре, бихте ли му дали благословия“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Актьорът се изненада и каза:

„Аз не съм Буле Шах, аз съм просто актьор, играещ тази роля“.

Старецът казал:

„Сине, ти не си актьор, ти си превъплъщение на Буле Шах, неговия аватар“.

Colibri april 2017

Изведнъж пред нас се появи съвсем нова концепция за театър, където актьорът се превъплъщава в ролята, която той/тя изпълнява.

Изследването на истории като тази на Буле Шах и толкова много други във всички култури, може да се превърне в мост между нас, създателите на театъра, и непознатата, но ентусиазирана публика. Докато играем на сцената, понякога навлизаме твърде дълбоко в нашата философия за театъра, приемаме ролята ни на предвестници на социалните промени и обръщаме гръб на голяма част от хората. В ангажимента си с предизвикателствата на настоящето се лишаваме от възможностите за дълбоко трогателно духовно преживяване, което театърът може да осигури. В днешния свят, в който фанатизмът, омразата и насилието се увеличават, нашата планета потъва все по-дълбоко и по-дълбоко в климатична катастрофа, трябва да се върнем към духовната си сила. Трябва да се борим с апатията, летаргията, песимизма, алчността и пренебрежението към света, в който живеем, към планетата, на която живеем.

Театърът има роля, благородна роля, във вдъхновението и мобилизирането на човечеството да се издигне от спускането си в бездната. Той може да превърне сцената, пространството за изпълнение, в нещо свещено. В Южна Азия артистите докосват с благоговение пода на сцената, преди да стъпят на нея – древна традиция, когато духовното и културното са се преплитали. Време е да възвърнем тази симбиотична връзка между артиста и публиката, миналото и бъдещето. Сътворяването на театър може да бъде свещен акт и актьорите наистина могат да се превърнат в превъплъщение на ролите, които играят. Театърът има потенциал да се превърне в светилище – а светилището в пространство за изпълнение.


Бел. ред. Преводът е на „Площад Славейков“.

* Театър Айока e основан през 1984 г. На езика панджаби „айока“ означава „съвременен“. Неговият репертоар включва пиеси върху темата за човешките права, контакта на половете, мира, религиозната толерантност.

** Буле Шах (1680-1757) – суфи поет с голямо влияние, изразяващ мистичния съюз чрез метафорите на скверната любов. Критик на религиозната ортодоксалност, отричащ погребението в градските гробища. Суфизмът е ислямско мистично учение. Служи си с мистични термини чрез метафорите на чистата любов.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи