VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Актьори и поети срещу „онези, които превръщат думите в порно“

Пърформанс по текст на Ицо Хазарта коментира медийната среда в България (видео)

Иван Ланджев рецитира Ицо Хазарта във видеото срещу „кафявата“ журналистика. Снимка: Стопкадър - Актьори и поети срещу „онези, които превръщат думите в порно“

Иван Ланджев рецитира Ицо Хазарта във видеото срещу „кафявата“ журналистика. Снимка: Стопкадър

Нов видео пърформанс коментира тревожната медийна среда в България. Група поети и актьори от формата „Актьори срещу поети“ са заснели клип, в който рецитират текст на Ицо Хазарта от песента му „Заради тебе“, част от новия му албум „Неправилен рап“. Видеото е адресирано до „тези, които заглушават свободните, онези, които превръщат думите в порно и всички, които нямат проблем с това“.

Сред лицата в клипа разпознаваме поета Иван Ланджев, наскоро отличен с наградата „Орфеев венец“, актьорите Станислав Кертиков (един от основателите на „Актьори срещу поети“), Надя Керанова и Неда Спасова.

За втора поредна година страната ни се нареди на 111-о място по свобода на словото (според „Репортери без граници“), а медиите у нас, в които новините са отразявани според професионалните стандарти, стават все по-малко. Неудобните журналисти се отстраняват. Един от последните случаи е от Българското национално радио, където на журналистката Силвия Великова бе отнет съдебният ресор, както и мястото на водеща (възстановена след намесата на премиера Бойко Борисов). А журналистката Миролюба Бенатова в момента е шофьор на такси.

Текстът на „Заради тебе“:

Америка за България

Нарисувай ми една овца
В анфас
Нека ти позира огледалото във вас
Покажи на твоите добри деца как да дават газ
Без да им растат крила
Как да се надуват и кога да се събуват
Кой да псуват и на кой да козируват
Нека си избират
Бог или човек, затвор или ковчег, казачок или кючек
Нека най-добър приятел и любовник бъде спирта
И нека цирка нема спирка
Избери вериги на главата, затегни ги, имаш телевизор –
Мани ги тия книги
И лъжата стара нека се повтаря отпреди буквара
Ако тя не знае, не е изневяра
И утеха във патронче – къркай
А успеха е талонче – търкай
Чисто кафеви журналисти си пожелаха да живуркат
В дом за глисти
Лазене под маса, футбол и салата
Идва ѝ оргазъма от хубава заплата
Във България обидна дума е „свободен“
А денят е благородно долнопробен
Въздуха отровен, ма живота здравословен
Колко хубаво е друг да е виновен…

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg