Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Актьори срещу поети в „квАРТал“-а, на ъгъла с ул. „РЕнесанс“

„За любовта и кюфтетата“, ирландски танци, музикален двор на гърба на Министерски съвет... и още събития на тридневния градски фестивал

В петък, събота и неделя пространството между софийските булеварди „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“ ще бъде само за пешеходци. Снимка: „КвАРТал“ - Актьори срещу поети в „квАРТал“-а, на ъгъла с ул. „РЕнесанс“

В петък, събота и неделя пространството между софийските булеварди „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“ ще бъде само за пешеходци. Снимка: „КвАРТал“

Актьори отново ще се изправят срещу поети в „титаничен“ сблъсък в рамките на уличния столичен фестивал „квАРТал“. Метафизичната битка ще се проведе в неделя, 16 септември, на необичайно място – в двора на църквата „Света Параскева“ на ул. „Раковски“. В отбора на поетите тази година се нареждат Наталия Иванова, Габриела Манова, Стефан Иванов и Стефан Икога. А актьорите са Анета Иванова, Надя Керанова, Сава Драгнев и Иван Станчев. Водещ на вербалната битка е актрисата Лилия Гелева.

Замислен като еднократно събитие в Малкия сезон на „Сфумато“, „Актьори срещу поети“ протича в три кръга. Това, което поетите прочитат, актьорите трябва да представят като монолог. След трите рунда и пряка интелектуална схватка, изходът от двубоя е оставен в ръцете на зрителите, а думите, които водещата изрича, ще бъдат изпети. Изданието на тазгодишния творчески сблъсък ще бъде посветено на актуалната концепция на фестивала – „Запазване на европейското културно наследство“.

„КвАРТал“ ще се проведе и в пространството, заключено между софийските булеварди „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“, където превозните средства ще отстъпят място на изкуството. Но няма да намерите улиците по табелите, защото за три дни те ще носят нови имена, например вместо ул. „Сердика“ ще видите „РЕволюция“, вместо „Цар Симеон“ – „РЕнесанс“, а „Искър“ става „РЕинкарнация“.

Централните градски хали също ще бъде част от територията на „КвАРТал“-а – Международният фестивал за улични изкуства „6Fest Габрово“ ще гостува с отворена сцена, разположена в зоната на паркинга на ул. „Пиротска“ от 12 до 17 ч. в събота и неделя. Наблизо ще има две нови музикални локации: вътрешният двор, разположен между ЦУМ и Министерски съвет, както и прилежащият паркинг на ул. „Триадица“ (между Министерски съвет и Музея за история на София).

Столичната пожарна на „Екзарх Йосиф“ 48 ще се сдобие с нов облик под вещите ръце на графити майсторите от „140 ideas“, а какво ще създадат все още е тайна.

Като инфо точка на „квАРТал“ ще служи Домът на киното – а и филмовата програма за трите дни в салона им е богата. В събота там ще може дори да погледате открит урок по ирландски танци, тъй като целият ден ще е посветен на „зеления остров“ на Европа.

Фестивалът на изкуствата и тази година няма да разочарова почитателите на хубавата кухня. Трябва да се хапва по малко, за да се обиколят колкото може повече места, а отворената дискусия „За любовта и кюфтетата“, организирана от „Живот на килограм“, препоръчваме да се слуша само на пълен стомах.

Началото на „квАРТал“ фестивала е утре, 14 септември, и ще продължи до 16-и, неделя.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС