VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьори военни ветерани взеха зрители за заложници като част от спектакъл

„Vежливи хора” трябвало да покаже как са се чувствали хората в Донбас от 2014 г.

Актьорите войници излезли на сцената с истинско оръжие, заредено с халосни патрони. Снимка: Скрийншот от „Калуга тв“ - Актьори военни ветерани взеха зрители за заложници като част от спектакъл

Актьорите войници излезли на сцената с истинско оръжие, заредено с халосни патрони. Снимка: Скрийншот от „Калуга тв“

Стресиращ „имерсивен“ (въвличащ зрителите – бел. ред.) музикален спектакъл „Vежливи хора“ бе представен в Областната филхармония на руския град Калуга, съобщава местната медия „Калуга тв“. Пред неподозиращата публика в самото начало на спектакъла излезли актьори, преоблечени като украински войници, които заявили, че взимат всички зрители за заложници – и дори се престорили, че разстрелват един от тях.

Всички участници в постановката са имали боен опит и до неотдавна са били на бойното поле в Украйна. Оръжието, с което излезли на сцената, било заредено с халосни патрони, но истинско.

Идеята, твърдят от Калужката филхармония, била да се „потопят зрителите в атмосферата на това, което са изпитвали жителите на Донбас в продължение на 8 години“. Терминът „вежливи хора“ всъщност обозначава руските военни, проникнали през 2014 г. в Донецк и Луганск, които са разпалили и поддържали сепаратистките движения.

В спектакъла „Vежливи хора“ освен това главният антагонист бил показан в телефонен разговор с мъж, зад когото виси знамето на САЩ. През това време на сцената танцували танцьорите от луганския ансамбъл „Новоросия“. На екрана се сменяли снимки от разрушени домове в Мариупол.

Спектакълът, стреснал не на шега публиката в Калуга, ще гостува в още 12 руски града. За реализацията му е отпуснат специален президентски грант от фонда на Владимир Путин на стойност 10 млн. рубли (около 150 хил. евро). Парадоксалното е, че проектът е бил предложен за финансиране още през януари 2022 г., два месеца преди началото на войната.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90