Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актьори, загинали по време на снимки

Застреляни, катастрофирали, заболели от рак

Синът на Брус Лий - Брандън, загива от куршум по време на снимките на филма "Гарванът". - Актьори, загинали по време на снимки

Синът на Брус Лий - Брандън, загива от куршум по време на снимките на филма "Гарванът".

На всички ни изглежда привлекателна актьорската професия, но тя далеч не е безопасна. Нито в миналото, нито сега. В историята на киното има не един или два случая, свързани с преждевременната смърт на звезди и хора от снимачния екип. Хора, които намират края си, докато снимат някои от големите филмови класики.

Представяме ви шест от големите грешки на снимачните площадки, довели до фатални последици.

Зоната на здрача

Поредицата на Род Серлинг често се спряга като най-добрата научно-фантастична антология за всички времена. След като сериалът по нея се превръща в култ, през 1983-а Джон Ландис и Стивън Спилбърг правят филм, който е своеобразно любовно писмо към литературното и тв произведение. В сегмента, режисиран от Ландис – „Качество на милостта“, участва актьорът Вик Мороу. По време на сцена с хеликоптер, в която героят му е нападнат от американски войници във Виетнам, той катастрофира. Мороу е обезглавен от перките заедно с децата актьори Ми-ка Дин и Рене Шин-ичен.

По-късно Джон Ландис е обвинен за причиняването на неволна смърт. След изключително публичен процес режисьорът е признат за невинен. Това става след като съдебните заседатели гледат записа от снимките и решават, че Ландис изобщо не е предполагал, че сцената ще бъде опасна.

Актьорът Вик Мороу и две деца загиват по време на сцена с хеликоптер в "Зоната на здрача". Снимка: Daily News

Актьорът Вик Мороу и две деца загиват по време на сцена с хеликоптер в „Зоната на здрача“. Снимка: Daily News

 

Гарванът

Ролята на върналия се към живот рок музикант Ерик Дрейвън, който получава силите на мистичен гарван в едноименния филм, е трябвало да бъде трамплинът за Брандън Лий към славата. Вместо това синът на Брус Лий намира смъртта си на снимачната площадка. Брандън умира, прострелян с истински куршум. Отговорникът по оръжията, виновен за тази фатална грешка, смятал, че е извадил барута от патрона, който отнема живота на актьора. Фаталният изстрел пронизва стомаха и гръбначния му стълб. Лий умира в болницата.

Гробът на Брандън е до този на баща му.

Гробът на Брандън е до този на баща му.

 

Топ Гън

Този филм прави Том Круз най-голямата кинозвезда в света през 80-те години. Кой не обича истории за самолети, наперени пилоти и любов?! Въпреки че на снимачната площадка присъстват изключителни асове, пилотът Арт Шол намира смъртта си, неуспявайки да овладее машината след вертикална маневра. „Топ Гън“ е посветен на неговата памет.

Пилотът  загива след въздушна маневра.

Пилотът Арт Шол загива по време на въздушна маневра.

 

Телепорт

Научно-фантастичният трилър от 2008-а разказва историята на млад мъж, който има способността да се телепортира и така избягва набезите на религиозни фанатици, които искат да използват силите му в услуга на злото. Режисьор на филма, в който участва Хейдън Кристенсен, е Дъг Лаймън. Той настоявал в „Телепорт“ да има много екшън сцени и въздушни каскади, но въпреки опасните кадри, един от снимачния екип намира смъртта си на възможно най-безопасното място – на земята. Гардеробиерът Дейвид Ричи помагал на колегите си да разрушат изкуствена стена, направена от пясък и камък, когато огромно парче се срутва върху него. Той загива на място.

Гардеробиерът Дейвид Ричи намерил смъртта си нелепо. На снимката - Хейдън Кристинсен в "Телепорт".

Гардеробиерът Дейвид Ричи намерил смъртта си нелепо. На снимката – Хейдън Кристинсен в „Телепорт“.

 

Завръщането на мускетарите

Не може да има мускетарски филм без фехтовка, огнестрелни оръжия и конна езда. По време на една от сцените с езда английският актьор Рой Киниър – известен с ролята си на бащата на Верука Солт в „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“, пада от коня. Това довежда до счупване на таза му, а на следващия ден умира в болницата от усложнения. Режисьорът Ричард Лестър е толкова шокиран от инцидента, че повече не снима нито един филм.

Рой Киниър загива по време на езда на снимките на "Завръщането на мускетарите".

Рой Киниър загива по време на езда на снимките на „Завръщането на мускетарите“.

 

Завоевателят

Биографичният филм от 1956 година за Чингиз Хан често е спряган като една от най-лошите ленти за всички времена. Джон Уейн е безспорно титан в света на киното, но със сигурност чертите му на представител на бялата раса няма как да ни убедят в неговата монголоидност. Това обаче не е най-лошото стечение на обстоятелствата, случили се на снимачната площадка.

Външните снимки са били близо до Свети Джордж, щата Юта – зона, известна с висока радиоактивност, тъй като две години преди това там американската армия тества ядрени оръжия.

Няколко години след приключването на филма 91 човека от екипа се разболяват от различни форми на рак. 46 почиват, в това число и звездата Джон Уейн. Макар че никога не се завежда нито едно дело, експертите са единодушни, че радиацията е причината за тази масова заболеваемост на хората, участвали в „Завоевателят“.

Продуцент е известният милиардер Хауърд Хюз, за когото десетилетия по-късно Мартин Скорсезе снима филма „Авиаторът“. Той се чувствал толкова виновен за смъртта на хората от екипа, че крил цялата документация, свързана с лентата, 18 години. Слуховете твърдят, че в последните години от живота си ексцентричният отшелник гледал непрекъснато този филм, което отчасти засилило неговата лудост.

Избраният терен за снимки на "Завоевателят" причинил смъртта на 91 човека от екипа, между тях бил и Джон Уейн.

Радиоктивният терен за снимки на „Завоевателят“ причинил смъртта на 91 човека от екипа, между тях бил и Джон Уейн.

 

Смъртен случай по време на снимки има и в България. Преди две години при експлозия на язовир „Огняново“ – една от снимачните локации на втората част на „Непобедимите“, загина дубльорът на Джет Ли.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90