VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Актриса обвини критик в женомразие заради намек, че не е достатъчно секси

Кари Мълиган влезе в спор с автор на „Варайъти“ 11 месеца след ревюто му - точно когато филмът ѝ тръгна на екран (видео)

Кари Мълиган като Кейси в „Момиче с потенциал“ - Актриса обвини критик в женомразие заради намек, че не е достатъчно секси

Кари Мълиган като Кейси в „Момиче с потенциал“

Денис Харви, дългогодишен филмов критик на „Варайти“, стана герой на скандал заради ревю, в което определя актрисата Кари Мълиган за неподходяща за ролята на изкусителка в „Момиче с потенциал“ (Promising Young Woman). В отговор тя обвини редакцията в женомразие и даде тласък на кампания с искане критикът да бъде уволнен.

Ревюто на Харви е публикувано преди 11 месеца, след премиерата на продукцията на фестивала „Сънданс“. Предимно позитивно настроен към филма, авторът отбелязва, че изпълнението на Кери Мълиган е „изкусно, предизвикателно и развлекателно“. Пише, че е добра актриса, но „изглежда малко странен избор за ролята на тази многопластова фатална жена“.

В „Момиче с потенциал“ Мълиган е в ролята на Кейси, млада жена с обещаващо бъдеще, чийто живот излиза от релси след мистериозно събитие. Решена да си отмъсти, тя е хитра и съобразителна изкусителка, която нощем се преструва на пияна до неадекватност. Някои мъже решават да се възползват от състоянието ѝ и дори си позволяват да я отведат в домовете си, но там Кейси изведнъж показва истинското си лице и се превръща в ангел на отмъщението.

„Марго Роби е продуцент на филма и (може би съвсем естествено) е логично да си помислим, че ролята е била предназначена за нея – пише Харви. – Докато с тази актриса (Мълиган – бел. ред.) героинята се влачи наоколо, дори дългата ѝ руса коса изглежда като перука.“

През декември Мълиган публично изрази възмущението си от ревюто в интервю пред „Ню Йорк Таймс“:

„Имах чувството, че казват, че не съм достатъчно секси, за да играя ролята. Направо ме подлудяваше. Казвах си: „Наистина ли? За този филм ще напишеш нещо, което е толкова повърхностно? И то днес? През 2020 г.“ Просто не можех да повярвам“.

„Варайъти“ не свали ревюто на критика, нито направи редакции по него, но добави предупреждение в началото му с извинение за езика в материала.

Във видеоинтервю тази седмица Мълиган припомни случая и социалните мрежи подновиха критиките си срещу изданието и срещу Харви. Потърсен за коментар от „Гардиън“, критикът обясни своята позиция.

„Не съм казвал и не съм искал да намеквам, че Мълиган не е „достатъчно секси“ за ролята – казва той. – Аз съм 60-годишен гей мъж. Определено не разсъждавам над сравнителния сексапил на младите актриси, камо ли да пиша за това.“

Той добави, че е бил „отвратен да бъде заклеймен като мизогинист – нещо, което е много чуждо на моите лични убеждения“.

„Цялото това нещо е точно толкова ужасяващо за мен, колкото ако някой бе казал, че към поддръжник на Тръмп“, допълва критикът.

Харви признава, че по препоръка на приятели не е проследил реакциите в социалните мрежи.

„Това, за което се опитвах да пиша, е фокусът на филма и изпълнението на Мълиган при дегизирането, ролевите игри и това, че сюжетът умишлено насочва зрителя в грешна посока. Споменаването на Марго Роби не бе замислено с цел сравняване на външен вид. Роби е продуцент на филма и я споменах, само за да подчертая как кастингът допринася за по-дълбокия контекст на филма – от звезда, свързвана с персонаж като Харли Куин, може да има много ясни очаквания, докато Мълиган е хамелеон и нейното стилизирано представяне държи зрителите в неведение за посоката, в която се отправя историята“, обяснява Харви.

Той призна, че може би не е изразил това чувство достатъчно добре в ревюто си, но заяви, че не искал да издаде на публиката сюжетните обрати.

„Предположих, че създателите на „Момиче с потенциал“, които са създали подобен комплексен и многослоен филм, няма да интерпретират ревюто ми като някакъв простоват сексизъм – допълни критикът. – И докато Кари Мълиган е свободна да интерпретира ревюто както иска, нейното схващане, че искам да намекна, че не е „достатъчно секси“, за мен е просто странно. Съжалявам, че се чувства така. Но и съжалявам, че това е заключението, до което е стигнала.

Като учудващ факт той отбелязва и актуалността на ревюто, срещу което очевидно никой не е имал нищо против в продължение на 11 месеца. Актрисата е решила да се обиди точно сега, „когато филмът най-сетне получава широко разпространение и започва кампанията си за „Оскар“.

Относно настояванията за уволнението му той заяви:

„Остава въпросът дали след 30 години работа за „Варайъти“ трябва да бъда уволнен сега, заради съдържанието на ревю, което никой не е намерил за проблемно, докато не се превърна в нещо, което подхранва реклама“.

Световната премиера на „Момиче с потенциал“ бе на 8 януари 2021 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg