Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Акунин: Русия се превръща в остров

Да се наблюдава отстрани, е непоносимо

Отражението на Кремъл във витрината на затворения магазин на „Луи Вюитон“ на Червения площад в Москва. В резултат на санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна, редица световни брандове спряха или ограничиха бизнеса си в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Акунин: Русия се превръща в остров

Отражението на Кремъл във витрината на затворения магазин на „Луи Вюитон“ на Червения площад в Москва. В резултат на санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна, редица световни брандове спряха или ограничиха бизнеса си в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писателят Борис Акунин, автор на историческа криминална проза, човек с дълбоко познание за народопсихологията на руските хора, написа във Фейсбук профила си няколко реда, с които обобщи диагнозата на днешна Русия.

„Русия стремително се превръща в остров. Има Голяма Земя – и има късче суша, на което са останали много живи хора, в това число и истински важни за мен.

Знам колко им е зле. На острова вилнее епидемия. Тя поразява мозъка и заболелите страдат от нарушено зрение. Бялото им изглежда черно, черното – бяло, а на челото им се появява обрив във вида на буквата Z.

Тези, които имат имунитет към тази зараза, са под наблюдение. Те са в още по-голяма опасност.

Да се наблюдава това отстрани, е непоносимо. Какво може да се направи, все още не е ясно.

Но да се лекуват първите и да се спасяват вторите, е задължително.

През цялото време мисля само за това.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg