Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Акунин: Срамно е да бъдеш на страната на Злото

Писателят говори на обикновените хора в Русия, които трябва да изберат на чия страна са

Обгорялото стълбище на Драматичния театър в Мариупол, където загинаха най-малко 300 цивилни след руски въздушен удар на 16 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Акунин: Срамно е да бъдеш на страната на Злото

Обгорялото стълбище на Драматичния театър в Мариупол, където загинаха най-малко 300 цивилни след руски въздушен удар на 16 март. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писателят Борис Акунин, който от самото начало на войната се обяви против нахлуването на Русия в Украйна и е неуморим критик на путинската власт, днес се обърна към обикновените руски хора, които не разбират какво се случва. Пропитото му с тъга и тревога послание е публикувано в профила му във Фейсбук.

Ето какво написа Акунин:

„В черно-бели времена през цялото време се налага да се повтарят очевидни истини, няма как да избягаш от това.

Пише ми на лични някаква Альона, призовава ме „да застана на страната на Русия“, защото „срамно е да не поддържаш своята страна“. Същото или подобно пишат и други. И неспирно цитират Сергей Бодров:

„По време на война не трябва да се говори лошо за своите. Никога. Дори да не са прави“.

Ще отговоря на Альона и на всички останали тук.

Прибавете към думите на Бодров накрая: „ – каза войникът от Вермахта“ и ще ви стане лошо.

Тези, които са на страната на Злото, не са свои. Иначе ти сам ставаш частица от Злото. Срамно е да бъдеш на страната на Злото, Альона.

Зло – това е седмици наред да лъжеш на най-високо ниво, че „това са просто учения“ и никой никого няма да напада, а после да нападнеш през нощта, бандитски, без да обявиш война.

Зло – това е да убиваш хора и да унищожаваш градове в чужда страна, където те посрещат като нашественик.

Декларация на Зло е да заявиш по главния си телевизионен канал (цитирам):

„Всички трябва да осъзнаят, че предстои мобилизация и глобална война за оцеляване, за унищожаване на всичките ни врагове. Нашата национална идеология е войната. И единствената ни задача, задача на нашата власт, е да обясним и да кажем на целия руски народ, че това е героичният образ на нашето бъдеще“.

Е, руснаци, налага се да се разделите на такива, които приемат, и такива, които не приемат войната като национална идеология. Война за това Путин да управлява вечно и никой да не пречи на лакеите му да крадат.

Други цели тази война няма“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg