Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Акварел на Ван Гог, за който спорили две еврейски семейства, отива на търг

„Купчини сено“ често сменя собствениците си, минава и през ръцете на нацисти

Винстент ван Гог, „Купчини сено“, акварел, 1888 г. Репродукция: „Кристис“ - Акварел на Ван Гог, за който спорили две еврейски семейства, отива на търг

Винстент ван Гог, „Купчини сено“, акварел, 1888 г. Репродукция: „Кристис“

Рядък акварел на Ван Гог, изобразяващ купчини сено в провинцията, ще бъде предложен на търг през ноември в Ню Йорк. Картината, която ще се появи на аукциона в „Кристис“, за последно е показвана пред публика през 1905 г. и днес е оценена на между 20 и 30 млн. долара. Произведението е с дълга и заплетена история и е особено ценно за частните колекционери, тъй като никога не е било репродуцирано в цвят, изтъква „Арт Нюзпейпър“.

„Meules de Blé“ (Купчини сено) излиза на пазара след тежки преговори, арбитрирани от „Кристис“. Спорът е бил между три страни – наследниците на две еврейски семейства, притежавали шедьовъра между 1933 и 1945 г. и настоящите продавачи, наследниците на Едуин Кокс, известно име в петролния бизнес. Семейството на Кокс ще предложи на търг и още две творби на Ван Гог, като се очаква трите произведения заедно да донесат над 70 млн. долара.

Акварелът „Купчини сено“ е нарисуван през юни 1888 г., когато Ван Гог работи в Арл и е в разцвета на творчеството си. Няколко дни по-късно на базата на подготвителната рисунка се ражда маслената картина, изобразяваща същите купчини сено, която днес се намира в музея „Kröller-Müller“ в Отерло, Нидерландия.

Маслената картина е рисувана по акварела. Снимка: Музей „Крьолер Мюлер“, Отерло

Около седмица по-късно Ван Гог изпраща акварела на брат си Тео, разказва Мартин Бейли, специалист в творчеството на Ван Гог и колумнист в „Арт Нюзпейпър“. През 1905 г. вдовицата му заема произведението за голяма ретроспективна изложба в Амстердам. Две години по-късно тя го продава на парижкия художник и колекционер Гюстав Файе. През 1913 г. картината попада в колекцията на Макс Мейровски, предприемач от Берлин със завидна колекция произведения от импресионизма и постимпресионизма. След възхода на нацизма той е принуден да напусне страната и през 1938 г. се установява в Амстердам. „Купчини сено“ е поверена на еврейски арт дилър, работещ в Париж.

Така акварелът се озовава в колекцията на Александрин дьо Ротшилд от богатата фамилия банкери. След избухването на Втората световна война Ротшилд бяга в Швейцария, но ценната картина остава в Париж. След нацистката окупация на столицата от юни 1940 г. акварелът е присвоен от немските военни и изпратен в Австрия, която по това време е анексирана от Райха.

След края на войната Ротшилд прави неуспешен опит да си върне „Купчини сено“. В годините веднага след войната историята на акварела се губи, но се знае, че през 1978 г. произведението вече е в нюйоркския клон на галерия „Wildenstein“, собственост на еврейско семейство от Париж. На следващата година Вилденщайн продават творбата на Кокс. Нефтеният магнат го излага в имението си в Далас, но притежанието на картината е тайна, пазена зорко от семейството и приятелите на бизнесмена.

Кокс почина миналата година и арт колекцията му предизвика вниманието на „Кристис“, но продажбата на „Купчини сено“ не става веднага – появява се наследник на Мейровски, който твърди, че продажбата от 1938 г. е била принудителна. Претенции предявяват и Ротшилдови, които казват, че собствеността им е била плячкосана от нацистите. Трите страни в крайна сметка постигат споразумение и макар детайлите да се пазят в тайна, най-вероятно сделката е сумата от продажбата да се раздели на договорени проценти или твърда сума, отбелязва Мартин Бейли.

Предвид високата оценка на „Кристис“, много вероятно е картината да отбележи рекорд за най-скъпо продадена творба на Ван Гог, създадена на хартия.

Заедно с „Купчини сено“, семейството на Кокс ще предложи на търга още и картините на Ван Гог „Дървени колиби сред маслинени дървета и кипариси“, оценена на около 40 млн. долара, и „Млад мъж с метличина“ – портрет, за който дълги години се смятало, че изобразява момиче (5-7 млн. долара).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах