Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алън Милн, пацифистът практик

Писмо на автора на „Мечо Пух“ отразява моралната му дилема покрай войната и нацизма

„Вярвам, че войната е по-малкото зло от хитлеризма, смятам, че хитлеризмът трябва да бъде унищожен преди да може войната да бъде унищожена“, пише Алън Милн. - Алън Милн, пацифистът практик

„Вярвам, че войната е по-малкото зло от хитлеризма, смятам, че хитлеризмът трябва да бъде унищожен преди да може войната да бъде унищожена“, пише Алън Милн.

Писмо на Алън Милн, в което той очертава все по-голямата си съпротива срещу пацифизма заради възхода на нацизма през 30-те, ще бъде показано публично за първи път. „Империал уор мюзиъм“ в Лондон, който отбелязва вековния си юбилей, подрежда първата голямата антивоенна изложба във Великобритания, разказва „Гардиън“.

Писмото на Милн е част от богатата колекция от документи, които ще бъдат показани, и отразява конфликта, който много пацифисти изпитват, виждайки ужасите на Първата световна война и надявайки се това да не се повтори „никога повече“.

„Писмото капсулира моралната дилема, която много пацифисти имат в периода между войните – обяснява кураторът Мат Броснън. – Милн се противопоставя на войната, но все повече и повече вижда възхода на Хитлер и нацистите като зло, което трябва да бъде посрещнато със сила.“

В текста си Милн се назовава „пацифист практик“:

„Вярвам, че войната е по-малкото зло от хитлеризма, смятам, че хитлеризмът трябва да бъде унищожен преди да може войната да бъде унищожена“.

Милн става пацифист след Първата световна война, записва се като доброволец в армията и дори получава офицерски чин. Изпратен на западния фронт, той скоро се сблъсква с ужасяващите реалности на войната, като става свидетел на това как най-добрият му приятел, Ърнест, е взривен, докато се подготвя да пие чай. Няколко дни по-късно братът на Ърнест е убит от германски снайперист. Следващите ужаси включват атака на батальона му, завършила с 60 убити и над 100 ранени.

Всичко това промени възгледите на Алън Милн:

„Болеше ме почти физически от кошмара на менталната и морална деградация“.

Милн се уволнява от армията през 1919-а и започва кариерата си като детски писател – през 1926-а издава „Мечо Пух“. През 1934 г. публикува станалото прочуто след това есе, заклеймяващо войната, „Мир с чест“.

„Искам всеки да мисли като мен, че войната е отрова, а не (както мнозина мислят) всесилен, изключително неприятен лек“, пише в есето Милн.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg