Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Алън Рикман, о, този глас!

Колеги и приятели си спомнят колко топъл и грижовен е бил актьорът

Това, което помня най-силно в този болезнен момент, е неговият хумор, интелигентност, мъдрост и добрина, написа Ема Томпсън. - Алън Рикман, о, този глас!

Това, което помня най-силно в този болезнен момент, е неговият хумор, интелигентност, мъдрост и добрина, написа Ема Томпсън.

Светът на театъра и киното скърби за една от големите си знаменитости. На 69 години в четвъртък си отиде Алън Рикман. Актьорът почина в дома си, заобиколен от семейството и приятелите си. Британският „Гардиън“ събира някои от реакциите на хората, работили с Рикман.

Ема Томпсън, която е играла с него в „Разум и чувства“, „Наистина любов“ и в режисьорския му дебют „Зимният гост“, написа няколко думи за огромната си тъга:

„Това, което си спомням най-силно в този болезнен момент, е неговият хумор, интелигентност, мъдрост и добрина. Неговият капацитет да ти съчувства само с поглед, да ти помогне с една дума.

Нямах търпение да видя какво ще стори с лицето си следващия път. Той беше най-добрият съюзник. В живота, изкуството, политиката. Вярвах му напълно. Но той беше, над всичко останало, рядко и уникално човешко същество, каквото никога няма да видим отново“.

С обаятелност, включваща сладостната дикция, разпознаваема от няколко поколения, Алън Рикман започва кариерата си в театъра, но открива международна слава с роли като тази на Ханс Грубер в „Умирай трудно“ (1988) и очарователния и подъл шериф на Нотингам в „Робин Худ“ (1991). Но участието му като професор Северъс Снейп в поредицата „Хари Потър“ му носи истински легион от почитатели.

Именно актьорите и екипът от тези филми също бързо изказаха съболезнованията си към Рикман. Даниел Радклиф написа, че той е бил един от най-великите актьори, с които някога ще работи, както и „сред най-лоялните и подкрепящи хора, които е срещал“ в киноиндустрията. Спомни си още за грижовното му приятелство:

„Ако се обадиш на Алън, без значение къде е по света или колко е зает с това, което прави, ще се върне при теб на секундата“.

„Чувствам се късметлийка да съм работила и прекарвала време с толкова специален човек и актьор – заяви Ема Уотсън, която играе Хърмаяни в „Хари Потър“. – Наистина ще ми липсват разговорите ни. Почивай в мир, Алън, обичаме те.“

Рупърт Грийн, Рон в поредицата, обясни, че е опустошен, но и че въпреки че Рикман е мъртъв, винаги ще чува гласа му.

Създателката на книгите за Хари Потър Джоан Роулинг каза:

„Няма думи, с които да опиша колко шокирана и натъжена съм да чуя за смъртта на Алън Рикман. Той беше великолепен актьор и прекрасен човек“.

Ралф Файнс, Волдемор в сагата, описа Рикман като „скъп приятел“:

„Не мога да повярвам, че си отиде. Но неговият дух и щедрост ще живеят в сърцата на всички, които го познавахме. Забавен, проницателен, изключително верен и всеотдаен – Алън го беше грижа“.

„Всички обичаха Алън. Той винаги беше щастлив, креативен и много, много забавен“, добави и Майкъл Гембън, Дъмбълдор в по-късните филми за Хари Потър.

Миналата година Рикман направи втория си филм като режисьор – „Малки бъркотии“, ситуиран в градините на Версай и с участието на Кейт Уинслет (обект на въжделенията на героя на Рикман в „Разум и чувства“). Уинслет, получила в четвъртък номинация за Оскар, си спомни „милия и прекрасен човек с търпение на светец“:

„Той беше като стоплящо сърцето кученце, което би сторило всичко за всекиго, ако ще го направи щастлив. Феноменален актьор и талантлив режисьор. И този глас! О, този глас…“

В момента предстои пускането на два нови филма с участието на Алън Рикман, включително Eye in the Sky, където той си партнира с Хелън Мирън. Двамата играха заедно и в театралния спектакъл от 1998 „Антоний и Клеопатра“. Мирън си спомни Рикман като „голям приятел“ и „извисяващ се човек, физически, умствено и като артист“, чийто глас „може да предложи мед или скрита кама“.

Партньорката на Рикман в комедията „Галактическа мисия“ (1999) и драмата „Снежна торта“ (2006) Сигърни Уивър каза:

„Огромната мощ на Алън влияеше на всеки образ, в който влизаше. Кой друг може да внесе толкова болка и остроумие в Снейп? Не мога да повярвам, че си отиде“.

Иън Маккелън, който игра с Рикман във филм на НВО за Распутин, обясни за него, че е „поставил либерална филантропия в сърцето на живота си“ и че „носи активен дух, търсещ и постигащ, супергерой, скромен, но убийствено ефективен“.

Други, като близката му приятелка Руби Макс, отчетоха хипнотичната му власт над театралната публика – тя си спомни, че когато за пръв път го е видяла на сцена, той е бил най-харизматичното и най-секси нещо, с което се е сблъсквала.

А нима може да бъде другояче при тази осанка и този, о, този, глас?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg