Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Аланис Морисет: Отне ми години терапия, за да призная, че съм била изнасилена

Поппевицата казва, че не е „чакала 30 години“, за да разкаже тази история, но досега не е имало кой да чуе

Аланис Морисет на концерт в Люцерн, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Аланис Морисет: Отне ми години терапия, за да призная, че съм била изнасилена

Аланис Морисет на концерт в Люцерн, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аланис Морисет е била жертва на няколко изнасилвания като тийнейджър, твърди самата тя в нов документален филм. Продукцията „Jagged“ на НВО е част от програмата на филмовия фестивал в Торонто, който се провежда тази седмица, и имаше премиера на 13 септември. Самата Морисет не е присъствала на прожекцията.

„Отне ми години терапия дори да призная, че съм била жертва – казва пред камерата канадската поппевица. – Винаги си казвах, че съм била съгласна, но след това ми се припомняше: „Хей, ти си била на 15, няма как да си била съгласна на 15“. И сега ми е ясно, че те са били педофили, а това е изнасилване“.

Днес 47-годишната Морисет отказва да разкрие самоличността на мъжете, които обвинява.

„Казвала съм на няколко души, но без да последва каквото и да било – посочва певицата. –  Обикновено реакцията на хората бе да станат и да излязат от стаята… Знаете ли, много хора казват „Защо тази жена е чакала 30 години?“. Майната им. Жените не чакат 30 години, просто никой не иска да ги изслуша или пък решават, че това ще застраши семейството или работата им.“

Музикалната кариера на Морисет започва на крехките 15 години, когато тя започва да записва демо записи и видеа в опит да си осигури договор. Сключва го през 1990 г. с компанията „MCACanada“ и като част от сделката получава правото да запише албум, наречен просто „Аланис“. Записът се разпространява в родната ѝ Канада и заедно с последвалия „Now Is the Time“ е характерен с танцовия си попритъм. Певицата чувствително се отдалечава от него в „Jagged Little Pill“, който бележи голям успех и се продава в 33 млн. копия по цял свят.

„Jagged“ е на режисьорката Алисън Клейман и разказва за живота и кариерата на певицата отблизо. След премиерата си в Торонто, филмът ще влезе в каталога на НВО.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg