Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Аланис Морисет с критики към филма, в който твърди, че е била изнасилена

Продукцията се е възползвала от неин депресивен период, смята певицата

Аланис Морисет на новогодишните празненства на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Аланис Морисет с критики към филма, в който твърди, че е била изнасилена

Аланис Морисет на новогодишните празненства на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аланис Морисет разкритикува документалния филм на НВО, в който разказва, че е била жертва на изнасилване като тийнейджър. Продукцията „Jagged“, която имаше премиера в програмата на филмовия фестивал в Торонто, разказва за живота и кариерата на поппевицата, но според нея е „неприличен“ по своя замисъл, съобщава „Лос Анджелис Таймс“.

47-годишната канадско-американска певица е дала разрешението си да бъде интервюирана за филма „Jagged“, но след премиерата му и реакциите в медиите и социалните мрежи излезе с изявление, в което изразява разочарованието си от начина, по който е разказана историята ѝ. Във филма певицата споделя, че е била изнасилена, когато е била тийнейджърка, и са били необходими години наред терапия, за да разбере, че е била жертва.

Вижте още: АЛАНИС МОРИСЕТ: ОТНЕ МИ ГОДИНИ ТЕРАПИЯ, ЗА ДА ПРИЗНАЯ, ЧЕ СЪМ БИЛА ИЗНАСИЛЕНА

Разговорът пред камерите на НВО се е случил в „период, в който бях много уязвима“ по време на Ковид-локдауна – по това време певицата страдала от следродилна депресия.

„Бях заблудена с фалшиво чувство за безопасност и неприличните намерения станаха ясни веднага след като изгледах първия вариант на филма – разказва тя. – Тогава разбрах, че вижданията ни болезнено се различават. Това не е историята, която се съгласих да разкажа. В момента изживявам последиците от доверието си към хора, които не го заслужаваха.“

Филмът имаше премиера на 13 септември в Торонто и отсъствието на певицата на прожекцията бе отбелязано. Тя е отказала да участва във всяко събитие, свързано с филма, и феновете ѝ решиха, че причината е настоящото ѝ турне. Но се оказа, че аргументите на Морисет са свързани с „проблемни неточности“ на завършения продукт.

„Подобно на много други „истории“ и неофициални биографии през годините, тази включва намеци и факти, които просто не са верни – пише попзвездата. – Да, има красота и елементи на истина в тази история, несъмнено, но няма да подкрепя нечий омаловажаващ поглед към история, която има толкова много нишки, че е трудно да бъде обхваната и разказана.“

Потърсена за коментар, режисьорката на филма Алисън Клейман казва, че крайният резултат „разбираемо“ не е лесен за гледане.

„Много е трудно, мисля, да гледаш филм за себе си – коментира тя пред „Дедлайн“. – Мисля, че Аланис е изключително смела и реакцията ѝ е била такава, когато е видяла това отстрани. Тя е усетила цялата работа, различните нюанси, които сме опитали да предадем. Тя даде толкова много от времето си и положи много усилия за направата на филма и мисля, че той говори сам за себе си.“

НВО, продуцентите на „Jagged“, са били потърсени за коментар от „Гардиън“, но засега не са реагирали на критиките на Морисет. Филмът ще има премиера в платформата на НВО за Америка на 19 ноември.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90