Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Албeрт Айнщайн в „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан (видео)

„Нашата работа ще осигури мир, какъвто човечеството не е виждал досега“, твърди Опенхаймер в нов трейлър към филма

Том Конти като Айнщайн в „Опенхаймер“. Снимка: Стопкадър - Албeрт Айнщайн в „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан (видео)

Том Конти като Айнщайн в „Опенхаймер“. Снимка: Стопкадър

„Опенхаймер“ на Кристофър Нолан ще покаже реакцията на Алберт Айнщайн за разработката на атомната бомба на базата на неговите проучвания, става ясно от нов трейлър към дългоочаквания филм. Докато работи по убийственото си оръжие, Робърт Опенхаймер, наречен „бащата на атомната бомба“, е убеден, че изобретението му ще сложи край на войните и ще промени историята на света.  

„Опенхаймер“ ще обърне внимание на моралната дилема около създаването на най-мощното оръжие, изобретявано някога. Атомната бомба слага край на Втората световна война, но „дава на човечеството силата да се самоунищожи“, казва един от персонажите в новото видео. Сюжетът се базира на биографичния роман „Опенхаймер – Американският Прометей“ за физика, който получава държавно доверие и екип с най-добри учени за разработката на ядрени оръжия през 40-те.

„Нашата работа ще осигури мир, какъвто човечеството не е виждал досега“, твърди Опенхаймер.

„Докато някой не построи по-голяма бомба“, отговарят му.

Скептичен е и самият Алберт Айнщайн (Том Конти), който е показан за кратко в трейлъра. Макар и да не е пряко замесен в проекта „Манхатън“, Айнщайн се познава с Опенхаймер и двамата понякога разговарят. Ученият, открил формулата E=mc2 за равенството на масата и енергията, е споменат няколко пъти в биографичната книга, която служи за основа на филмовия сценарий. През 1939 г. Айнщайн се замесва в американската разработка на ядреното оръжие с писмо до Франклин Рузвелт, в което предупреждава, че нацистите в Германия търсят формулата на атомното оръжие. Това дава тласък на последвалите проучвания за обогатяване на урана в САЩ. През 1940 г. Айнщайн не получава разрешение да се включи в „Манхатън“ и стотиците учени, замесени в проекта, работят под забрана да се консултират с него заради левите му политически убеждения. Години по-късно Айнщайн споделя съжалението си, че пише до Рузвелт.

Няма яснота дали разговорът между Айнщайн и Опенхаймер в трейлъра почива на истински диалог между двамата, макар и през 1947 г. двамата да стават колеги в изследователски институт към Принстънския университет, където немският физик работи до смъртта си през 1955 г. Самият Опенхаймер описва приятелството си с Айнщайн като между „близки колеги и нещо като приятели“. 

Главната роля на Опенхаймер е поверена на Килиън Мърфи, партнират му Флорънс Пю, Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Кенет Брана, Гари Олдман, Рами Малек и други.

„Опенхаймер“ ще тръгне по кината това лято, премиерата е насрочена за 21 юли.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg