Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Албертина“ събира Рафаело и Брьогел Стария

Виенският музей предлага изложби на двамата художници по едно и също време

„Мадоната с младенеца и малкия Йоан Кръстител“ и „Видението на Езекил“ на Рафаело - „Албертина“ събира Рафаело и Брьогел Стария

„Мадоната с младенеца и малкия Йоан Кръстител“ и „Видението на Езекил“ на Рафаело

Рядко удоволствие за ценителите на високото изкуство предлага тази есен музеят „Албертина“ във Виена. От септември там ще бъдат подредени две независими една от друга изложби – едната на Рафаело, другата на Питер Брьогел Стария.

Експозицията на Рафаело, един от най-значимите художници в историята на ренесансовото изкуство – редом до Леонардо и Микеланджело – ще бъде и първата му самостоятелна в Австрия въобще. В нея ще бъдат включени около 130 рисунки и 17 картини, които отразяват всички важни проекти на твореца: от ранния му умбрийски период (до 1504 г.), през годините във Флоренция, до времето му в Рим.

Изложбата включва както работи от колекцията на „Албертина“, така и заети от прочути колекции и музеи от целия свят – за да предложи детайлен поглед върху цялостното творчество на майстора.

Наречена просто „Рафаело“, експозицията ще може да се види от 29 септември до 7 януари догодина.

„Художникът и купувачът“, Питер Брьогел Стария (1565)

Малко по-рано, на 8 септември, в „Албертина“ откриват и „Брьогел. Да нарисуваш света“, която ще остане до 3 декември.

Селекцията е от 100 работи на Питер Брьогел Стария и представя пълния спектър на творчеството му, като също така „хвърля светлина върху артистичния му произход чрез съпоставка на негови шедьоври с такива на предшествениците му, като Бош и Дюрер“, пишат от „Албертина“.

Двайсетина от най-хубавите рисунки на Брьогел са от колекцията на музея, останалите работи са заети от международни колекции. В селекция най-сетне, за първи път от десетилетия, се събират две от последните творби на художника – „Пролет“ и „Лято“. За първи път ще бъдат изложени и няколко от неговите произведения, след като изключително продължителна и сложна реставрация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах