СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Але, Алехандро от Аржентина дирижира Финале Гранде на „Кварто“

Младият аржентинец Алехандро Дуалде излиза за първи път на диригентския пулт в България. - Але, Алехандро от Аржентина дирижира Финале Гранде на „Кварто“

Младият аржентинец Алехандро Дуалде излиза за първи път на диригентския пулт в България.

Танго финал на сезона готви квартет „Кварто“ след броени дни в столичната зала „България“. Последният им концерт преди лятото ще бъде на 9 юли. За Финале Гранде ще прозвучи музика на култовия композитор Астор Пиацола и непознати у нас творби на латиноамерикански автори.

Диригентът е избран според музикалния код на концерта. На пулта за първи път у нас ще излезе младият аржентинец Алехандро Дуалде. От родината на Марадона е и другият чужд гостна сцената – майсторът на бандонеон Матиас Гонзалес, който също ще излезе пред родната публика за първи път. Спектакълът се организира със съдействието на посолствoто на Аржентина у нас, тъй като концертът съвпада с деня, в който страната празнува независимостта си.

Музиката, която ще чуем, е създадена от аржентинските композитори Луиз Хианео и Астор Пиацола, както и от мексиканските Силвестре Ревуелтас, Хосе Пабло Монкайо и Артуро Маркес. Представянето им ще бъде премиерно за България. Творбите са адаптирани за камерния оркестър от маестро Дуалде специално за тази проява.

Двигателят на „Кварто“ – цигуларят Иван Пенчев, споделя, че за изпълнителите е истинско удоволствие да свирят музика, която идва от другия край на земното кълбо, защото е близка до темперамента на българите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90