Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алек Болдуин: Двама са виновниците за смъртта на Халина Хътчинс

Според aктьорa ФБР не сa прaви, зaключaвaйки, че револверът няма как да гръмне, без да се натисне спусъкът

Болдуин пред съда в Манхатън, Ню Йорк, по жалба за физическа саморазправа заради паркомясто от 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Алек Болдуин: Двама са виновниците за смъртта на Халина Хътчинс

Болдуин пред съда в Манхатън, Ню Йорк, по жалба за физическа саморазправа заради паркомясто от 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алек Болдуин, който бе намерен за отговорен за убийството на операторката Халина Хътчинс в доклад на ФБР, хвърли вината върху други двама служители от снимачната площадка на филма „Rust“. Актьорът простреля Хътчинс и рани режисьора Джоел Суза в инцидент през октомври 2021 година, който стана повод за дълго разследване и няколко дела за небрежност, заведени срещу Болдуин като продуцент на филма.

В интервю за Си Ен Ен той казва, че не минава и ден, в който да не мисли за случилото се, и смята, че двама са основните виновници за трагедията.

„Някой е заредил револвера с истински патрони – казва актьорът пред Си Ен Ен, като има предвид оръжейника на продукцията Хана Гутиерез-Рийд. – Това е нейната работа. Нейната работа е да прегледа мунициите и да зареди халосния патрон или реквизитния патрон, изобщо не е трябвало да има истински муниции на снимачната площадка.“

Другият виновник според Болдуин е Дейвид Холс, асистент режисьорът, който подава оръжието на актьора и го обявява за безопасно.

„Има двама души, които не са направили това, което е трябвало – продължава Болдуин. – Не че искам да отидат в затвора или животът им да се превърне в ад, не искам нищо подобно. Но държа всеки да знае, че това са двамата души, отговорни за случилото се.“

Гутиерез-Рийд и Холс отговориха през адвокатите си, че коментарите на Болдуин са просто опит да прехвърли отговорността.

64-годишният актьор продължава да настоява, че не е дръпнал спусъка – инцидентът, който отне живота на Хътчинс, се разви по време на репетиции за предстояща сцена, в която Болдуин трябвало да насочи оръжието към камерата.

Доклад на ФБР от миналата седмица, изпратен до полицията в Санта Фе, опроверга твърденията на Болдуин – разследване на криминалисти от агенцията открива, че револверът няма как да гръмне, без да се натисне спусъкът. Болдуин отговори, че агенцията е „разтълкувала неправилно“ изводите от разследването, а самото оръжие било в лошо състояние. Очаква се скоро шерифът на Санта Фе да отправи препоръките си към местната прокуратура, отбелязва „Гардиън“. В интервюто пред Си Ен Ен обаче Болдуин споделя, че не очаква, че ще бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу него или срещу друг човек от продукцията. Всички доказателства по случая ще бъдат разгледани на 21 октомври, когато ще стане ясно дали прокуратурата ще повдигне обвинения.

Във връзка с разговора си с Болдуин Си Ен Ен припомня и административна жалба, внесена през юли в „Occupational Health & Safety Bureau“ срещу продуцентската компания на „Rust“. В нея се споменава, че Гутиерез-Рийд помолила Холс да я извести, когато Болдуин пристигне на снимачната площадка, за да провери оръжието. Тя напуснала снимачната площадка „с очакването, че господин Холс ще я предупреди, когато господин Болдуин пристигне“, но това така и не се случило, а револверът бил директно предаден на актьора.

„Защо тя не е проверила патрона? Защо Холс не ѝ се е подчинил? Защо ми е дал оръжието? Защо самият той не го е проверил? Защо каза на екипа, че е безопасно?“, пита Болдуин.

Междувременно самата Гутиерез-Рийд, за която това е едва втори филм кaто оръжейник, отправи критика към полицията на Санта Фе, че не са проверили за отпечатъци на реалните патрони, за да се установи как са се озовали на снимачната площадка. Подобно разследване не би имало никакъв смисъл, отговориха ѝ от институцията, тъй като патроните са били предавани от ръка на ръка многократно.

Семейството на Халина Хътчинс съди Болдуин за смъртта ѝ, Гутиерез-Рийд е подала жалба срещу компанията, осигурила оръжията и патроните за продукцията.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg