СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алек Болдуин внесе жалба срещу екипа на печалния уестърн

Иска да изчисти името си, като посочва четирима виновници за фаталния изстрел, отнел живота на операторката Халина Хътчинс

Един от последните мигове от живота на Халина Хътчинс на снимачната площадка на „Rust“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Алек Болдуин внесе жалба срещу екипа на печалния уестърн

Един от последните мигове от живота на Халина Хътчинс на снимачната площадка на „Rust“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алек Болдуин подаде жалба срещу продукцията на уестърна „Rust“, по който работеше, когато произведе фаталния изстрел, отнел живота на операторката Халина Хътчинс. Болдуин, който участва като актьор във филма и е негов продуцент, съди четирима души от екипа зад камера за невнимание, довело до инцидента от 2021 г. Така той смята да изчисти името си, съобщава „Дедлайн“.

Искът, внесен във Върховния съд на Лос Анджелис, посочва четирима обвиняеми – оръжейника на продукцията Хана Гутиерез-Рийд; асистент-режисьора Дейвид Холс; Сара Закри, отговорна за всички реквизити на снимачната площадка, и Сет Кени и компанията му, доставили оръжията и мунициите за снимките на филма.

Жалбата на Болдуин идва в отговор на иск, заведен от надзорника на сценария Мейми Мичъл, която съди Болдуин в ролята му на продуцент, продуцентската компания на „Rust“ и още няколко души по обвинения за престъпна небрежност. Мичъл се намира точно зад Хътчинс, когато Болдуин произвежда изстрела и я ранява, операторката умира малко по-късно по пътя към болницата. Мичъл не е засегната от куршума.

В документите, внесени в съда, Болдуин за пореден път припомня фаталния инцидент – двамата с Хътчинс репетирали предстояща сцена с револвер и различни гледни точки на камерата. Той насочил оръжието в нейна посока, освободил петлето и патронът излетял. Освен че отнема живота на Хътчинс, Болдуин ранява режисьорът Джоел Суза в рамото.

Нито Болдуин, нито Хътчинс знаели, че оръжието е заредено с реални патрони.

„Тази трагедия се случва на снимачна площадка – не на стрелбище, не на бойното поле, а на място, където не бива да съществува дори и слаба вероятност да се намират реални боеприпаси“, се казва в иска на актьора.

Болдуин продължава да твърди, че оръжието му е било връчено, след като е било проверено и обявено за безопасно от двама души – оръжейника Гутиерез-Рийд и асистент-режисьора Холс. Актьорът твърди, че не е натискал спусъка, но разследване на ФБР откри, че в противен случай револверът няма как да произведе изстрел.

„Болдуин е погрешно смятан за извършител на тази трагедия повече от всеки друг на снимачната площадка – обобщава жалбата. – С тези контраобвинения Болдуин се стреми да изчисти името си.“

Като резултат на инцидента и последвалите обвинения срещу Болдуин, актьорът загубил няколко ангажимента и „страдал физически и емоционално“, гласят основанията за иска.

Повече от година след смъртта на Хътчинс властите в щата Ню Мексико, където се намира снимачната площадка, все още разглеждат доказателствата по случая и не са се произнесли дали ще повдигнат обвинения на Болдуин.

Междувременно снимките на филма бяха подновени в началото на октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90