POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алек Попов грабна „Цветето на Хеликон“

 - Алек Попов грабна „Цветето на Хеликон“

Писателят Алек Попов спечели наградата „Цветето на Хеликон“ с романа си „Сестри Палавееви в бурята на историята“. Това е най-продаваната книга във веригата книжарници „Хеликон“ през 2013 г. сред 12-те номинирани за отличието. Приза му бе връчен на Международния ден на книгата 23 април.

Авторът на „Мисия Лондон“ прибира тази награда за втори път, предишниятвият беше за романа „Черната кутия“. Сред носителите на „Цветето на Хеликон“ през годините са също Виктор Пасков, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов.

След „Сестри Палавееви“ в челната тройка по продажби са „Радикална еврейска енциклопедия“ на Петър Волгин и „Апарат“ на Васил Георгиев.

Трима млади автори на къси разкази получиха наградата „Рашко Сугарев 2014“ на Националния дарителски фонд „13 века България“. Това са синът на художника Кольо Карамфилов – Росен, за „Между зимите“. Той получи Първа награда, втората отиде у Надежда Дерменджиева за „Клинична депресия“, а третата – Христо Раянов за „Вълка“. „13 века България“ връчва наградата, която е за автори до 35-годишна възраст, за 17-и път. В конкурса тази година са участвали над 30 автори. Те са били оценявани от жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90